Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър: Продажба на газ няма, има покупка и то на по-ниска цена

Политика

Енергийният министър: Продажба на газ няма, има покупка и то на по-ниска цена

Енергийният министър: Продажба на газ няма, има покупка и то на по-ниска цена - Tribune.bg
Снимка:

„Продажба няма, има покупка. И тя не е от „Булгаргаз“, а от „Булгартрансгаз“. Закупените количества се съхраняват в Чирен. На 24 февруари средната била 151 лева, а те са закупили за 120 лева, което значи 32 лева по-малко. Само бившият премиер може да каже къде има корупция, както и бившият енергиен министър“, обясни на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

Той показа принтирани листове с цитати на заглавия от различни медии, отразили образуването на опашки и обвини ГЕРБ, че били спонсорирали новината. 

„Всички видяхме постовете във Фейсбук и от кой са спонсорирани. Нека бившият премиер и бившият му енергиен министър да обяснят защо провалиха доставките на азерски газ. В момент на криза и война градивната опозиция се опитва да всява паника и да трупа политически дивиденти. Да всяваш паника в деня на Националния празник е меко казано обидно“, каза Николов. 

Той подчерта, че изнесените твърдения в последните два дни не били просто неверни, а откровени лъжи. 

БГНЕСБГНЕС

„Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за политически дивиденти, трупани на гърба на обществото, във време на геополитическа криза , за мен е обидно”, каза още министърът на енергетиката.

В момента спрямо 2021 г. има с около 15% повече количество горива. Дизелът миналата година март е бил 210 млн. лв. а през тази е 243 млн. лв. Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година, поясни Николов. Той посочи и че цените на нефта през последния месец са скочили значително, което допринася за високите цени на горивата.

Министърът отрече да има сделка за газ на двойно по-ниска цена по повод на искания отговор от Делян Добрев, че след започване на войната в Украйна на газовата борса е сключена сделка за повече от 4 хиляди мегаватчаса на половин цена.

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни Николов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети