Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър за космическите цени на тока: България става все по-устойчив член на ЕС

Политика

Енергийният министър за космическите цени на тока: България става все по-устойчив член на ЕС

Енергийният министър за космическите цени на тока: България става все по-устойчив член на ЕС - Tribune.bg

„За съжаление в цяла Европа има в момента криза с цените на електроенергията“, заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг в сградата на ведомството.

Според него проблемът бил „натрупан с времето“, но същевременно неизбежен. Николов разказа за промяната на цените на емисиите, свързани със „Зелената сделка“.

„България продължава и ще става все по устойчив член на ЕС, включително и на единен пазар. Което значи че не можем да си мислим, че ще можем само ние да поддържаме ниски цени“, каза той.

Държавата ще предложи обаче мерки заради високите цени на тока, съобщи министърът, който подчерта че тепърва ще има обсъждане и анализ по тях в Министерски съвет.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои с най-висока консумация на енергийни ресурс”, заяви Николов. Готвените компенсации са на стойност 1,5 млрд. лв.

От месец декември компенсациите ще се изчислява на реална борсова цена от пазар „ден напред” на база месец юли или 185 лева на мегават час. Това е базата, от която се тръгва, съобщи Николов и добави, че разглежданият период за компенсация ще бъде валиден за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни ресурси.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп