Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийното министерство с мерки за концесията в Дивотино преди БСП да се заинтересова

Политика

Енергийното министерство с мерки за концесията в Дивотино преди БСП да се заинтересова

Енергийното министерство с мерки за концесията в Дивотино преди БСП да се заинтересова - Tribune.bg
Снимка:

Теменужка Петкова: Концесията за въгледобива е дадена при управлението на БСП

Министерството на енергетиката преглежда условията на концесията в с. Дивотино много преди БСП да се заинтересуват, коментира в кулоарите на парламента министър Теменужка Петкова.

„В този участък е спрян целият процес, така че да могат хората да са спокойни и ако има евентуални несъответствия, да бъдат своевременно отстранени. Много преди колегите от БСП, ние сме се задействали и сме предприели необходимите мерки“, обобщи ситуацията министърът.

Теменужка Петкова припомни, че още на 27 март е запозната от Областната служба по земеделие в Перник, че са започнали проверки по сигнал на жители от Дивотино за нарушения по изпълнението на концесията.

„Още на следващия ден извиках в министерството колегите - концесионери, за да видим как точно стоят нещата. В резултат на срещата и информацията от Областната служба по земеделие издадох разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка на минните дейности по този участък, по отношение на който има неясноти със статута на земята. Те са преустановени до окончателното уточняване на този статут“, изтъкна министърът.

Теменужка Петкова подчерта, че въгледобивната концесия е факт с решение на Министерския съвет/МС/ от ноември 2003г., „когато БСП участва в правителството“. В рамките на този документ са определени срокът на концесията от 10 години с опция за удължаване с още 15, както и размерът на площите, които са обект на концесията. Само за периода 2004-2007 г./ по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев/ са подписани допълнително три анекса.

След разделянето министерството на икономиката, енергетиката и туризма през ноември 2014 г. министърът на енергетиката е довършил този тип процедури, като е започнал преговори с концесионера, за да не бъде ощетена държавата. По думите на министър Петкова към онзи момент дължимата сума от страна на концесионера в Дивотино към хазната е била в размер на близо 4.3 млн. лв. През 2015 г. е сключен договор за цесия и през юни вземанията вече са събрани с лихвите, подчерта тя.

Във връзка с опасността Топлофикация-Перник да спре заради изясняването на случая със статута на спорната земеделска земя, Петкова обясни, че мини „Открит въгледобив“ винаги са осигурявали въглища за ТЕЦ-Перник. „Ще стане драматично, ако се действа не така, както предвиждат правилата, но ние сме събрали вземанията по концесиите, така че сме защитили изцяло държавния интерес“, подчерта енергийният министър.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Стойчев До кога един мошеник ще си прави каквото поиска в нашата страна ?Защо управлението на БГ си затваря очите,тоя човек си играе с всички правителства който са били на власт последните тридесет години . То далавери с концесии,то не платени и укрити данъци, то ликвидирани минни предприятия,ТА ТОЯ е завладял полвин ЕНЕРГЕТИКАТА ! ДОКОГА ТЕЦ "Бобо дол" ще ръси с бялата прах ОКОЛНОСТИТЕ ?
04.04.2019 06:12 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети