Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕНП на дебата за ареста на Борисов: Лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава

Политика

ЕНП на дебата за ареста на Борисов: Лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава

ЕНП на дебата за ареста на Борисов: Лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава - Tribune.bg
Снимка:

Европейските институции изразиха загриженост за върховенството на закона и се ангажираха да обърнат внимание на изказаните опасенията в Европейския парламент по време на обсъждането на незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер припомни, че арестът на Борисов е извършен без повдигнато официално обвинение и без правно основание.

„Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи и самият той беше поканил медиите да присъстват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Два съда решиха, че задържането е неправомерно. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за случващото се в България. Осъждаме този незаконен акт“, категоричен бе председателят на ЕНП.

От своя страна еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс подчерта, че компетентните органи в държавите - членки трябва да провеждат разследвания.

Дебатът премина с разгорещени изказвания от всички политически групи. Представителите на  ЕНП определиха ареста като „скандален” и „нелегален”.

„Това не е политическо шоу, трябва да се зачитат правата на всеки гражданин и политики независимо дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си представя да бъде арестуван бивш премиер, това да не е Русия? Прокуратурата трябва да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните нападения и да се действа разумно“, подчерта евродепутатът Томаш Здеховски.

Той отхвърли обвиненията на социалистите, които заявиха, че този дебат се провежда три седмици преди изборите и преследва други цели. Колегата му от Германия Моника Холмайер каза, че лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава.

„Не може просто полицай по искане на вътрешен министър или премиер да арестуват, не искаме подобни стандарти и те да важат за всички страни – членки. Прави впечатление, че премиер и вътрешен министър дават повече компетенции на органите на реда, става полицейска държава”.  

От своя страна българските евродепутати от ЕНП припомниха, че арестът на Бойко Борисов е станал само ден, след като той е взел категорична позиция в подкрепа на Украйна и изпращане на оръжие, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил.

Андрей Новаков подчерта, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той смята, че става дума за европейски проблем, при който едни самозабравили и случайни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в затвора. „Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се доказа, че сме правова държава“, подчерта Новаков.

„Заповедта за ареста беше лично решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този срамен акт. Петков се оказа в скандалната ситуация да бъде свидетел на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и увеличи трикратно паричните потоци към Русия“, припомни Андрей Ковачев.  Той призова ЕК и всички партии в ЕП ясно да осъдят този акт на незаконен арест. „Борбата с корупцията не е лична война с опонента. ГЕРБ ще възстанови негативните последици от политиката на Петков, включително подкрепа за Украйна“, добави Андрей Ковачев.

Емил Радев пък попита дали е щяло да има мълчания, ако по време на Борисов е бил задържан друг лидер.

Думата взе и социалистката Цветелина Пенкова, която видя предизборен акт: „Оценката е еднозначна. Злоупотреба на ЕНП и ГЕРБ с ЕП, недопустим опит за внушения и вмешателство в политическите процеси в държава - членка в предизборна кампания”.

Същата позиция очаквано зае и колегата ѝ Иво Христов.

„18 дни преди парламентарните избори в България Европейският парламент услужливо организира дебат по казус, който отдавна бе затворен от българския съд”.

„Години наред Европейската комисия се отчиташе на всеки шест месеца със стереотипен и аморфен доклад относно проблемите в правосъдието и обществения ред. Мониторингът бе превърнат в инструмент за политическо влияние върху вътрешната политика. Проблемите се задълбочаваха. Злоупотребите се множаха“, каза Иво Христов. По думите му, партийната употреба на силовите ведомства у нас е стара, антидемократична практика.

„Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която сам създаде, за да дочакаме най-сетне Европа да обърне внимание на произвола в българските институции. А той не е от вчера“. Христов заяви, че е крайно време Брюксел да погледне принципно на българските проблеми. „Г-н Вебер, трябва да Ви разочаровам. Въпреки това предизборно шоу, връщане назад няма да има“, обърна се Христов към лидера на ЕНП Манфред Вебер.

Евродепутат Клейр Дейли от левицата също определи дебата като „политическа маневра, имаща за цел да повлияе на изборите”. Тя намеси името на Васил Божков като човек, който се е облагодетелствал и посъветва ЕНП да не си затварят очите, когато им е удобно.           

Румънският евродепутат Рамона Стругариу от либералите пък заяви, че не трябвало Борисов да се героизира

„Ако с такива дебати се опитвате да го възстановите на власт, ще страдате”, заяви Стругариу.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети