Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Епицентър“: Нова измама? ПП и ДБ готвят следизборно обединение, за да прецакат ГЕРБ и БСП?

Политика

„Епицентър“: Нова измама? ПП и ДБ готвят следизборно обединение, за да прецакат ГЕРБ и БСП?

Епицентър: Нова измама? ПП и ДБ готвят следизборно обединение, за да прецакат ГЕРБ и БСП? - Tribune.bg
Снимка:

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ готвят парламентарен трик, с който да прецакат всички останали партии в следващото 47-мо Народно събрание, и преди всичко ГЕРБ и БСП. Двете партии обсъждали следизборно обединение с цел да се получи една голяма парламентарна група, която по численост да надскочи ГЕРБ и да получи първа мандат за съставяне на правителство, твърди „Епицентър.бг“ от източници в десния политически спектър.

Социологическите изследвания са единодушни – по волята на избирателите най-голямата парламентарна група в следващия 47-и парламент ще бъде на ГЕРБ. И следователно на нея се полага да направи първи опит за сформиране на правителство.

ГЕРБ обаче може да бъде изместена от челното място. Но не като резултат на изборите, а с ловък маньовър - ако двете сестрински партии – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ обединят депутатите си в една парламентарна група.

„Това е абсурдно, това ще доведе да революция“, заявиха политолози, за които такъв ход би бил истинска измама и подмяна на вота на избирателите.

ДБ вече предлагаше обединение за изборите на ПП, но „харвардите“ отказаха. След изборите обаче, когато всеки е доказал приноса си, това може да стане. Въпросът е дали е морално и дали правилникът ще го позволи.

Какво е положението сега?

За второто място на изборите според социолозите спорят БСП и „Продължаваме промяната“.  Правят се обаче всякакви опити именно ПП на Петков/Василев да излезе напред, за да измести БСП от второто място и да получи преди нея мандат за правителство.

„Демократична България“ изпадна от престижните първи позиции и се намира, според различните изследвания, на пето или дори на шесто място.  Но, ако се „съюзи“ с ПП, изведнъж може да излезе на първо място и да стане съуправляваща.

Какво казва по този въпрос Правилникът на Народното събрание?

Всяко Народно събрание само пише своя правилник, но докато това стане, действа правилникът на предишното. А там, в чл. 13 е казано, че „Народните представители могат да образуват парламентарни групи“. Въпросното обединение може да възникне още при конституирането на 47-ия парламент. Защото веднъж създадени, парламентарните групи не могат да се обединяват, тъй като Чл. 16 на правилника го забранява. „Съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят“, пише там.

Но, ако преди да се конституират, парламентарните групи на ПП и ДБ се слеят в една - тогава ще има обща група на партиите на Кирил Петков и на Христо Иванов, за която усилено работят сили вътре и извън страната.

Разбира се, това би било на ръба на парламентарната логика, но за хора, които прегазиха Конституцията, един парламентарен правилник не е проблем. Веднага след конституирането си, всяко Народно събрание избира своя председател. От избора на председател ще се разбере накъде духа вятърът. Според чл. 14 на правилника в момента - на председателя се връчва списъка на всяка една парламентарна група. Веднъж станали най-голяма група, ПП / ДБ, могат да искат и мястото на председателя в парламента.

Тази „обединена група“ - ПП/ДБ ще получи и първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Защото независимо от изхода на изборите за президент, мандатът на Румен Радев ще изтече на 22 януари 2022 г. Но, за да успее, правителството на това обединение ще има нужда от гласовете на БСП и на ИТН. За тях ще трябва да се бори. Защото ИТН може да решат да си отмъстят за неслучилото им се правителство по вина на ДБ.

БСП пък държат ключа за възникване на каквото и да е правителство в мандата на следващия парламент. От социалистите зависи както възможният кабинет около ПП/ДБ и дали биха приели такава измама, така и евентуалният кабинет около ГЕРБ и ДПС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати