Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ердоган посрещна Зеленски в Турция, през август очаква и Путин

Политика

Ердоган посрещна Зеленски в Турция, през август очаква и Путин

Ердоган посрещна Зеленски в Турция, през август очаква и Путин - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и Володимир Зеленски се срещнаха в Истанбул, за да обсъдят регионалните и глобалните събития и двустранните връзки в петък вечерта.

Турция зае ролята на посредник между Украйна и Русия и многократно е призовавала Киев и Москва да сложат край на войната чрез преговори.

Руският президент Владимир Путин също ще направи през следващия месец първото си посещение в Турция, откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна преди 500 дни, обяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган.

След срещата президентите дадоха съвместна пресконференция и отговориха на журналистически въпроси.

Президентът Ердоган добави, че Турция продължава да подкрепя Украйна. Той заяви, че Турция ще продължи да полага усилия за постигане на мир между Украйна и Русия и отбеляза особеното значение на удължаването на срока на действие на споразумението за Черноморската инициатива за зърно.

„От началото на конфликта ние показваме солидарността си с Украйна, като предоставяме конкретна помощ в много области - политическа, икономическа и в областта на сигурността. Ние бяхме и страната, която положи най-интензивни усилия за прекратяване на войната чрез преговори, основани на международното право“, заяви президентът Ердоган.

Ердоган засегна и темата за приемането на Украйна в НАТО:

„Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО“, заяви турският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на президента Ердоган и на турския народ за подкрепата.

„Основната тема е сигурността в нашия черноморски регион и в Европа като цяло. Благодаря на Турция, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна и нашата формула за мир. Тя се основава на защитата на нашите държави, нашите народи и нашите интереси“, каза украинският лидер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети