Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Турция е потвърдила ангажимента си към България; Борисов: Българите могат да са спокойни

Политика

Турция е потвърдила ангажимента си към България; Борисов: Българите могат да са спокойни

Турция е потвърдила ангажимента си към България; Борисов: Българите могат да са спокойни - Tribune.bg
Снимка:

Ердоган пред Борисов: ЕС не могат да разберат, че поехме товара на над 4 млн. бежанци

„За съжаление страните от ЕС не могат да разберат, че поехме товара на над 4 млн. бежанци. Бях казал: Ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите. Турция изпълни споразумението. Но за съжаление очакването ни товарът да бъде споделен не намери отговор. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт“. Това заяви след среща с Бойко Борисов турският лидер Реджеп Ердоган.

В рамките на срещата в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара бяха обсъдени възможните мерки, които да намалят напрежението и мигрантския натиск в региона и да допринесат за сигурност и стабилност.

„Приветствам желанието на Турция в четвъртък да намерят с Русия решение срещу смъртоносния конфликт. Искам да благодаря на турската страна за ангажимента за спазване на споразумението за границата и това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме това споразумение“, съобщи Борисов.

„Приоритетната тема на днешните преговори беше ситуацията в Сирия, обсъдихме  стъпките за прекратяването на агресията. В тези рамки искам да поднеса съболезнования на семействата на загиналите. Благодаря на премиера за проявената солидарност. Близо 1,5 млн. души напуснаха Идлиб и чакат в близост до границата ни. Обсъдихме и безотговорността на някои страни-членки по този въпрос. Някои от най-видните страни от ЕС дори днес критикуват Турция за бежанците“, заяви Ердоган.

Той пита къде е справедливата подялба на товара за бежанците.

„Ние сами ли ще го поемем? Похарчихме над 40 милиарда. Обещахте че за година ще отпуснете 6 млрд., а отпуснаха ли се – не. Сега разговаряме и казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате? Ние вече тези пари не ги искаме. Турция ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт. Наред с това подкрепя мерките на Гърция, които противоречат на Женевската конвенция. Турция продължава да предоставя закрила на тези, които я искат. Бежанците и мигрантите са свободни да напускат и за изберат друга страна, където да пребивават. Не става въпрос за локални, а за международни закони. Тези хора напускат нашата страна със свободна воля“, заяви турският лидер.

Той изрази задоволство от здравомислещата позиция на България под ръководството на премиера Борисов.

„С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността на основата на взаимното уважение и разбирателство. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни в ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни в Европа, които споделят това сътрудничество. Искам да благодаря на моя приятел Борисов и делегацията за солидарността и ги поздравявам за националния празник“, каза Ердоган.

Турският президент се е отказал да посети България в петък, стана ясно още след срещата. Причината - нежеланието да сяда на една маса с гърка Кириакос Мицотакис.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Иво С Борисов винаги сме спокойни!
03.03.2020 09:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети