Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ерик Рубин: Важно достижение е ролята на България за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС

Политика

Ерик Рубин: Важно достижение е ролята на България за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС

Ерик Рубин: Важно достижение е ролята на България за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Посланикът на САЩ Ерик Рубин изтъкна пред участниците в конференцията „Членството в НАТО – ключ към Европейския съюз/ЕС/“, че пътят, по който е поела страната ни, за да модернизира своите въоръжени сили, е пътят на „правилното развитие“, защото „няма време в излишък“ за това.

„Бюджетната стабилност е важна за България, за да продължи да изпълнява своята роля в НАТО и да модернизира армията си. Важно достижение е ролята Ви и за интеграцията в Югоизточна Европа, за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС. Очевидно България е малък, но лидиращ член на НАТО“, похвали страната ни посланик Ерик Рубин.

По думите му с превъоръжаването и модернизацията на българската военна авиация ще приключи зависимостта на страната от руското оборудване. Освен финансовата помощ за България по линия на Алианса посланик Рубин подчерта и факта, че над 5 000 български офицери са преминали през програми за обучение в САЩ, което е особено важно, за да може и занапред те „рамо до рамо“ да осъществяват мисиите си със своите партньори, „защото има още какво да направим“, посочи посланика на САЩ.

От името на Атлантическия съвет Александър Йорданов заяви, че НАТО е историческа необходимост и шанс за страната ни. Във връзка с руската хибридна война в региона той поиска правителството да обмисли внимателно опасностите пред България и ЕС от тотална енергийната зависимост от Русия, от проектите Турски поток и АЕЦ „Белене“.

„Не можем да позволим на натовска страна да се реализират руски проекти. Това са корупционни бомби, но са опасни и за европейската сигурност. Многократно напомняме, че у нас съществуват паравоенни формирования с анти натовски позиции и че руската намеса в българската политика е реална заплаха за националната ни сигурност. Настояваме България да води политика за укрепване на Югоизточния фланг на НАТО“, уточни Йорданов.

Президентът в периода 2012 - 2017г. Росен Плевнелиев настоя за силна България в силен Евроатлантически съюз.

„Трябва да бъдем част от НАТО, който поставя в сърцето и душата си мира“, призова Плевнелиев.

Според него, ако не искаме войни и конфликти, ако търсим решение на проблемите, решенията могат да бъдат отново глобални, независимо дали става въпрос за кризи или миграционни проблеми.

„Всички заедно - това е решението и за България. България е слаба сама да реши тези проблеми. Да бъдем част от този достоен съюз, поставил в основите си една цел – мира. Да стигнем до душите на младите, при противопоставянето демократи срещу популисти на европейските избори. Днес знаем, че идващите избори са от голямо значение“, припомни предишният президент. Той критикува премиерът Бойко Борисов за криворазбрана неутралност, която никога не била решение и не е в наш интерес. Плевнелиев припомни позицията на министър-председателя, че политиката на страната ни е да върви с Европа, но не и срещу Русия.

Бившият премиер Иван Костов отиде още по-далеч като заяви, че парализата на българските политически партии е очевидна и те не противодействат на хибридната заплаха от Русия.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети