Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕС ще препоръча започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Политика

ЕС ще препоръча започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина

ЕС ще препоръча започването на преговори за членство с Босна и Херцеговина - Tribune.bg
Снимка:

Изпълнителният орган на ЕС ще препоръча на държавите членки да започнат официални преговори за членство с Босна и Херцеговина (БиХ), съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

Страната е официален кандидат за членство от 2022 г. насам, но трябваше да осъществи поредица от важни реформи, преди да започне преговори за присъединяване с 27-те държави от блока.

Фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че БиХ "показва, че може да изпълни критериите за членство и стремежа на своите граждани да бъдат част от нашето семейство. Това е причината, поради която ще решим да препоръчаме на Съвета да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина."

Войната в Украйна отново разпали стремежа на ЕС да се разшири в Централна и Източна Европа, а изпълнителният орган на ЕС трябва да представи официално последния си доклад за напредъка на БиХ по-късно днес.

Макар да предупреди, че "е необходим по-голям напредък, за да се присъединим към нашия съюз", фон дер Лайен заяви, че "Босна и Херцеговина е предприела впечатляващи стъпки към нас".

"За малко повече от година беше постигнат по-голям напредък, отколкото за повече от десетилетие", заяви фон дер Лайен пред депутатите в Страсбург.

БиХ вече е "напълно съгласувана" с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, подобрява управлението на миграционните потоци и приема закони за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

"Посланието, което идва от Босна и Херцеговина, е ясно. Затова и нашето послание трябва да бъде ясно. Бъдещето на Босна и Херцеговина е в нашия Съюз", заяви Фон дер Лайен.

Препоръката на Комисията идва преди заседанието на Европейския съвет на 21 и 22 март, което се разглежда като последен шанс за Босна да започне преговори за членство преди европейските избори през юни.

Всички 27 държави - членки на ЕС, ще трябва да дадат съгласието си за този ход, преди преговорите да започнат.

Започването на преговорите е само началото на дълъг процес на реформи, който обикновено продължава с години, преди дадена страна окончателно да се присъедини към ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети