Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ева Майдел: Време е за Европейска здравна сделка

Политика

Ева Майдел: Време е за Европейска здравна сделка

Снимка:

„Настоящата криза показа, че е време да работим по Европейска здравна сделка по подобие на Зелената сделка. Става въпрос за мащабна инициатива за подобряване на капацитета, качеството и координацията между здравните системи на отделните държави на ЕС с крайна цел всеки европеец да има достъп до по-добро и навременно здравеопазване“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на пленарното заседание на Европейския парламент.

„Този общ подход в здравната сфера е нужен не само заради опасността от бъдещи епидемии, но заради системни фактори като застаряващото европейско население и все по-голямата мобилност и свързаност в ЕС. Затова и подкрепих приетата днес от EП инициатива Европейската комисия да мобилизира 3 милиарда евро за оценка на потребностите на здравните системи на държавите. С тези средства ЕК ще може да купува спешно от името на държавите медицински стоки и да ги разпределя, където има остра нужда, както и да координира належащите операции като транспортирането на медицинско оборудване и на пациенти в трансгранични региони“, посочи тя.

„Някои от елементите на Европейската здравна сделка могат да са създаване на Европейски координационен център, който да събира информация от националните системи къде и колко свободни легла в интензивни отделения има. Подобен център може да отговаря и за координация на запаси от медицински медикаменти и оборудване. Нужна е по-добра координация конкретно за борба с епидемиите, за да не бъдем толкова неподготвени при следващи заплахи. Не следващ етап е важно да се създаде и мрежа от болници и медицински университети и лаборатории, за да се споделят най-новите открития и технологии между европейските държави. Но едно от най-спешните решения в Европа трябва да бъде как да осигурим достатъчно капацитет от медицински професионалисти навсякъде в ЕС, а не да се конкурираме помежду си“, допълни Ева Майдел.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още