Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евелина Славкова заговори за възможно разместване на местата на партиите

Политика

Евелина Славкова заговори за възможно разместване на местата на партиите

Евелина Славкова заговори за възможно разместване на местата на партиите - Tribune.bg
Снимка:

Един от големите губещи на следващите избори ПП-ДБ. Това прогнозира пред „24 часа“ социологът от „Тренд“  Евелина Славкова. Тя открои няколко причини за това:

„Първо, с влизането в управленска сглобка с ГЕРБ те загубиха една от основните си линии на поведение и говорене, второ, със скандалите около главния секретар на МВР Живко Коцев, когото продължават да защитават, и изплуването на името на Бойко Рашков загубиха и друг основен капитал, който предлагаха на своите избиратели – “ние не сме такива” , “ние не сме като старите, като статуквото”. Моето мнение е, че на фона на това и още нещо ще даде отзвук върху изборните резултати - фактът, че отиваме на поредни предсрочни избори. Не виждам към този момент някой, който да е голям печеливш от тази ситуация“, смята социологът.

Според нея, парламентарните избори ще вдигнат активността на евроизборите.

„Залогът на парламентарните избори е по-значим за българите от този на европейските избори и въпреки ниската избирателна активност, която се отчита и на парламентарните избори в последните години, то със сигурност активността ще е по-висока заради избори 2 в 1. Разширяването на дистанцията между първата и втората политическа сила се отчете още през септември месец миналата година. Въпросът е на фона на всички събития, както и предстоящата предизборна кампания, до колко процента ще финишира тази разлика. До дни ще излезе проучването на „Тренд”, което е проведено и след скандалите около Живко Коцев и ще имаме друга отправна точка, в която да разсъждаваме по отношение не само на процентите, но и разместват ли подредбата на партиите към този момент“, каза тя.

„Със сигурност липсата на нов политически проект, които да покаже сериозен потенциал да уплътни по-голям процент от негласуващите, по-скоро създава усещане в мен, че тази група в по-голямата си част няма да се яви пред урните на 9 юни. Партия на Румен Радев би могла да мобилизира такъв тип хора да излязат да гласуват, но това минава през едно основно условие – Румен Радев да бъде начело на този проект. Нито виждаме в момента такива действия, нито има вече много време за тях“, прогнозира Славкова.

Тя подчерта, че ПП/ДБ са се лишили от основни линии в техните позиции и в спешен порядък трябва да намерят нещо ново, което да успее да мобилизира хора извън техните твърди електорати.

„Трябва да имаме предвид, че част от изборния им резултат се дължеше на хора, които гласуваха анти-ГЕРБ, а не про-ПП. С колаборацията с ГЕРБ, а и отношенията им с ДПС е отблъснало тези хора. Необходим им е нов разказ, нова позиция, която да звучи автентично и да увлече избиратели. Не съм особено убедена, че се справят с тази задача към този момент…. ДПС разчита на гласове и от Турция, а избирателите там ще имат право да гласуват само на парламентарните избори, но не и за европейските. Това ще даде разлика. От друга страна, очаквам силна мобилизация на електорат около ДПС, защото това ще са първи избори като председател на партията за Делян Пеевски и добър резултат е от важно значение за него. В последните месеци, Пеевски успя да върне силните позиции на ДПС и да бъдат в центъра на събитията и е ключово за него това да бъде запазено. По отношение на „Възраждане” и не толкова добрите им резултати на местните

избори виждаме промяна на модела - от партийни кандидати към отваряне на листите. Тук визирам кандидата за евродепутат в лицето на Петър Волгин. Ще видим дали и в парламентарните листи също няма да има такова отваряне и как това ще промени изборните им резултати. По отношение на БСП. Говори се, че ще има лява листа около Ваня Григорова и Мая Манолова, което ще бъде изпитание за БСП, но и за ИТН. В същото време липсата на силно обединение вляво по-скоро няма да доведе до светли хоризонти. В този контекст, както и лошите резултати на БСП, влизането на ръба на ИТН на последните предсрочни парламентарни избори ги поставя в трудна изборна ситуация. За ИТН ще бъде ключова кампанията, както и прякото участие на лидера им Слави Трифонов в нея“, смята Евелина Славкова.

Според нея има и съвсем реалистична възможност да отидем на нови предсрочни парламентарни избори през есента. „Трябва да имаме предвид, че нагнетяването на политическото напрежение вече преминава доста червени линии. А това може да направи трудно създаването на кабинет след изборите на 9 юни“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети