Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евгения Алексиева: Дадохме възможност на колкото се може повече хора да гласуват

Политика

Евгения Алексиева: Дадохме възможност на колкото се може повече хора да гласуват

Евгения Алексиева: Дадохме възможност на колкото се може повече хора да гласуват - Tribune.bg
Снимка:

С приетите вчера поправки в Закона за извънредното положение с нашите предложения дадохме възможност на колкото се може повече хора да отидат да гласуват на предстоящите избори. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева.

„Дадохме възможност на карантинираните лица, тези, които са под карантина вкъщи или изолирани в болнично заведение, да могат да гласуват с подвижни избирателни секции“, обясни тя.

Заявленията се подават 3 дни преди деня на вота.

„Трябва технологично време на екипите на РЗИ, за да могат да се обработят заявленията“, отговори тя на въпрос какво ще стане с хората, заразили се или карантинирани в деня на вота.

„РЗИ трябва да провери тези хора, които са заявили, че искат да гласуват с подвижна избирателна секция. Тези хора трябва да бъдат подадени към общините. Те трябва да се извадят от основните избирателни списъци и да бъдат дадени за списъка, който ще бъде за подвижната избирателна комисия“, обясни Алексиева.

„Нашето предложение беше ден преди датата на вота, карантинираните лица да могат да подават заявления, за да гласуват. Не е нужно много време, за да се сравнят данните им с избирателните списъци“, заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

Комисията за карантираните хора ще се състои от трима членове - от различни парламентарни сили. На всички избори досега е имало подвижни комисии, поясни Алексиева.

Централната избирателна комисия и в момента провежда избори. И на всички избори до момента е имало подвижни избирателни комисии, допълни тя.

Алексиева коментира и начина на гласуване. По думите ѝ с това, че се дава възможност да се гласува и с хартиена бюлетина и с машина, се дава възможност на повече хора да изберат начина, по който да упражнят вота си. Тя припомни, че комисиите са формирани от представители на различни парламентарни партии, има членове на ЕП, има наблюдатели, има представители, има застъпници. Протоколът може да бъде проверен във всеки един момент.

Алексиева коментира идеята за видеонаблюдение. „Намирам, че това по някакъв начин е заплаха за личните данни на хората. Кой ще гарантира, че тази камера няма да заснеме личните данни на хората“, попита тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети