Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутат: България с години бе пример в Европа заради дефицита и ниския държавен дълг

Политика

Евродепутат: България с години бе пример в Европа заради дефицита и ниския държавен дълг

Евродепутат: България с години бе пример в Европа заради дефицита и ниския държавен дълг - Tribune.bg

„България в продължение на години е давана за пример в Европа заради начина, по който е овладяла дефицита си след финансовата криза през 2008 г. и заради ниския си държавен дълг. В Испания дори са давани за пример само три държави с много добри икономически показатели – Естония, Люксембург и България“.

Това заяви пред БТВ  Ева-Мария Попчева, родена в България испанска евродепутатка, зам.-председателят на Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент.

Отношението обаче се променило в момента, в който България заяви, че няма да е готова за еврозоната на 1 януари 2024 г.

„Тук се гледа на този дебат с известно неразбиране. Колегите ни казват как е възможно последните правителства да не направят информационна кампания, да не обясняват аргументите против влизането в еврозоната, които се появяват в медийното пространство в България и защо не се говори за тези аргументи“, коментира Попчева.

По думите ѝ тези аргументи много лесно биха могли да се обяснят на хората, а именно това, че е са верни. „Един аргумент, който чувам непрекъснато, е инфлацията – че щяла да се повиши в България с влизането на еврото. Когато ние в момента имаме 14% инфлация и е инфлация по-висока от тази в еврозоната, което е 9,2% горе-долу. В Испания, например, имаме от 20 години еврото. В началото казват, че се вдигнаха цените. Цените се вдигнаха не заради влизането на еврото. Цените се вдигнаха, когато стандартът на Испания като държава започна да се вдига. Защо се вдигна стандартът? Защото изведнъж започна да има много повече търговия между Испания и другите държави членки“, обясни евродепутатът.

Тя сравни проблемите на Испания и на България като държави по външните граници на Европа.

„Мисля, че испанското председателство ще бъде много добро за нас, защото и двете държави са на външни граници на Шенген. Испания винаги се е застъпвала за влизането на България в Шенген. Мисля, че Испания ще го направи, но за това също ще е нужна стабилност в България и ще е нужно също правителството в България да говори с испанското правителство. Разбира се, ние правим всичко възможно от Европейския парламент. Знаете, че ЕП винаги и подкрепял влизането на България в Шенген. И стратегически това, за което говорихме – Испания и България имат нещо общо – че са две държави на външната граница на Шенген. Мисля, че имаме по-голяма вероятност да влезем в Шенген с испанското председателство“, припомни Ева-Мария Попчева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати