Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутатът Емил Радев пита ЕК дали служебният кабинет е поискал съдействие за заседналия кораб (ВИДЕО)

Политика

Евродепутатът Емил Радев пита ЕК дали служебният кабинет е поискал съдействие за заседналия кораб (ВИДЕО)

Евродепутатът Емил Радев пита ЕК дали служебният кабинет е поискал съдействие за заседналия кораб (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Радев чака отговор и за възможностите да се окаже помощ за справяне с кризата

С въпрос към Европейската комисия евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев настоява за информация относно възможността да се окаже помощ на България за предотвратяване на опасността от екологична катастрофа. Поводът са тревожните данни за замърсяване на морската вода вследствие на заседналия край Камен бряг товарен кораб и невъзможността на служебното правителство да овладее кризата, която продължава вече дни наред.

Щетите от замърсяването са и екологични, и икономически. Те засягат цели отрасли като риболов и туризъм, които дават поминък на населението в региона, се посочва в мотивите към отправения въпрос от първостепенна важност с искане за писмен отговор. 

Емил Радев пита още ЕК дали служебното правителство е задействало европейския механизъм за защита и дали е поискало съдействие за предотвратяване на опасността от екологична катастрофа, след като явно не може да се справи само. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ очаква отговор и за възможностите да се окаже помощ за справяне с кризата край българския бряг, който е една от външните морски граници на ЕС. Във въпроса си Емил Радев визира всички мерки, които ЕК може да приложи при бедствена ситуация в държава-членка, включително осигуряването на техника, експерти и евентуално средства по Фонд „Солидарност” за компенсации на нанесени материални и икономически щети. 

Плавателният съд „Vera Su“ с 3 300 тона азотни торове и 20 000 литра гориво на борда заседна в скалите край Камен бряг на 20 септември. От екоминистерството вече потвърдиха, че при взетите проби е констатирано замърсяване на морската вода от товара на кораба.   


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети