Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутатът Иво Христов: С евроизборите трябва да има и предсрочни парламентарни

Политика

Евродепутатът Иво Христов: С евроизборите трябва да има и предсрочни парламентарни

Евродепутатът Иво Христов: С евроизборите трябва да има и предсрочни парламентарни - Tribune.bg
Снимка:

Назначенията в Конституционния съд не съответстват на изискванията за квалификация и обективност. Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов в коментар за новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Това е част от процеса по корумпиране на всички български институции. Не говоря за корумпиране с пари, а за идейно и политическо ерозиране на всички български институции. Дори най-консервативната от тях – Конституционният съд, който би трябвало да е символ на обективност и компетентност, на юридическа извисеност и принципност, сега все повече прилича на политизиран орган", коментира той.

По думите му това е и философията на промените в Конституцията, които политизират всички органи, включително прокуратурата.

Под предлога за европейския път на България се извършват всички промени у нас, подчерта евродепутатът, като отбеляза обаче, че хората не са доволни от тях. А институциите, според него, работят все по-зле.

"Евроатлантизмът стана универсална обосновка за всичко", каза той.

Историческите грехове се заплащат рано или късно, политическите също, предупреди Иво Христов.

Той напомни, че противопоставянето между президент и правителство не е от вчера, а причините са много:

"То е израз на разрива между сглобката и цялото общество. Президентът е избран с внушително мнозинство от над 2 млн. гласа и се старае да изразява настроенията на българския народ. Съвсем очевидно те отхвърлят действията на правителството. Това показват сондажите – около 80% от българите отхвърлят действията на т.нар. сглобка – стойности, които не помним от времената на Жан Виденов".

И все пак Христов не се нае да прогнозира дали управляващите в България ще прибегнат до импийчмънт на президента.

Според него те недооценяват "барутния потенциал на българското общество", което е крайно недоволно и от цените, и от безпътицата:

"Това, че протестът е глух – във вид на въздържане от гласуване, съвсем не значи, че обществото би приело всякакви резки ходове".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети