Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутати на БСП точат европари за партията през заплати на сътрудници в ЕП (ВИДЕО)

Политика

Евродепутати на БСП точат европари за партията през заплати на сътрудници в ЕП (ВИДЕО)

Евродепутати на БСП точат европари за партията през заплати на сътрудници в ЕП (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова са ощетили българските и европейските данъкоплатци с почти 500 хил. лв.

Трима евродепутати на БСП с финансови злоупотреби с европейски средства.  Това разкрива разследване на Антикорупционния фронт, което е публикувано в EUreporter.

Става въпрос за евродепутатите Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова, които са източвали евросредства чрез финансиране на заплати и офиси за полагащите им се сътрудници в ЕП.

Финансовите щети за българските и европейските данъкоплатци възлизат на почти 250 000 евро или близо 500 000 лв., пише EUreporter.

Във видео се представят доказателства за асистенти, заемащи двойни позиции както в Европейския парламент, така и в централата на БСП, което е абсолютно забранено от регламентите на европейските институции. Видеото е под формата на документален филм, записи от скрита камера, документи и факти за неправомерното харчене на средствата.

Оказва се, че асистентите на евродепутатите от БСП работят в международния отдел в партийната централа на „Позитано“ 20.

Става въпрос за асистента на Елена Йончева - Илия Христов, и асистентката на Иво Христов - Калина Панайотова. За всеки от тях Йончева и Христов получават по 5 824 лв. на месец, за да им платят заплати. Те обаче реално не работят за евродепутатите, а за Корнелия Нинова, което е абсолютно забранено от правилниците на институциите в Брюксел, посочват разследващите. Асистентите на евродепутатите подписват декларация, че няма да се занимават с партийна дейност, докато получават възнаграждението си от европейските данъкоплатци.

Иво Христов има и друг Асистент - журналистът Георги Готев, който отразява и работата на европейската институция, а това е в конфликт на интереси.

Асистентът на Цветелина Пенкова -  Никола Митов, е активист от младежката организация на БСП – също забранено в правилниците от Брюксел.

За четиримата асистенти евродепутатите Йончева, Христов и Пенкова са получили общо 280 хил. лв. за възнаграждения за една година.

За да се наеме офис на сътрудник, евродепутатите получават по близо 8 500 лв. на месец или над 100 хил. лв. за година. Иво Христов и Елена Йончева не поддържат офиси, но са взели пари за тях, което означава, че трябва да върнат на данъкоплатците над 200 хил. лв.

Опитите на разследващите да се свържат с лидера на БСП Корнелия Нинова и евродепутатите Елена Йончева и Иво Христов се оказали неуспешни. Те вече са сезирали Европейската сметна палата и са подали сигнал в ОЛАФ.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (15)

Кънчо Кожухаров Добре свършена работа, поздравления!
22.05.2020 15:14 / Отговор
Бъди Браво на Анти корупционния ФРОНТ! Наистина, добре свършена работа, за разлика от тази на Антикорупционния фонд на Сашо11.
22.05.2020 16:15 / Отговор
Niko Социалистите са най-големите крадци и източник на фалшиви новини
22.05.2020 16:52 / Отговор
Karabas Barabas „Иво Христов и Елена Йончева не поддържат офиси, но са взели пари за тях, което означава, че трябва да върнат на данъкоплатците над 200 хил. лв.“? Не искам да плаша никого, но в момента, в който държавни или европейски органи тръгнат да искат тези хора да върнат въпросните пари (а те ще станат и повече до края на мандатите им), ще има прединфарктни състояния, кански писъци, ред сълзи, ред сополи и други, нелицеприятни изблици! Тези двамата ще предпочетат да ги дерат живи, но пари няма да върнат – нито стотинка! Дано не съм прав!
22.05.2020 18:39
Емо Ами сигурно пак американците ще са им виновни щото когато изпокрадат маса голяма пара все с американците се оправдават!Пари няма да върнат, в затвор няма да влязат щото ще подкупят щедро адвокати и накрая какво ще стане и Бога едва ли ще знае и той!
22.05.2020 19:28
Гергана Гацева Крадливо племе ! И в България, и навън са си вечно такива. И мързеливи! Само схеми как да крадат.
22.05.2020 17:06 / Отговор
Паралели Паралелният Европейски парламент на Корнелия паралелната.
22.05.2020 17:26 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети