Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутати от България и Румъния очакват влизане в Шенген тази година

Политика

Евродепутати от България и Румъния очакват влизане в Шенген тази година

Евродепутати от България и Румъния очакват влизане в Шенген тази година - Tribune.bg
Снимка:

Очакваме до края на годината България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Ние имаме конкретни очаквания от правителствата на Нидерландия и Австрия. Тук сме, за да подпомогнем усилията на българските и румънските власти и да покажем, че България и Румъния говорят с един и същ глас. Това заявиха днес евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош на съвместна пресконференция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, предаде БТА.

"Противното означава България и Румъния да останат в периферията на Европейския съюз - не просто в географската, а и в политическата периферия на Европейския съюз. Смятам, че ние пропуснахме възможността България да комуникира много публично с обществеността на Нидерландия и Австрия. Затова след инициативите тук ще отидем заедно с колегата ми в тези две държави. Ще привлечем нашите либерални партии, които подкрепят България и Румъния да бъдат в Шенгенското пространство. Нужен ни е силен глас, който е консолидиран, но консолидацията трябва да започне на първо място от тук, от двете позиции, от двете страни", каза Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС.

Влад Ботош заяви, че конференцията "Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния", която се състоя вчера в Русе, ще се организира днес и в Гюргево.

"Само мога да кажа, че тези общи стъпки са тук и ще ги направим заедно", каза Ботош, евродепутат от "Обнови Европа"/"Съюз за спасение на Румъния".

Каталин Друла - председател на партия "Съюз за спасение на Румъния", заяви, че няма никаква причина Румъния и България да бъдат държани извън Шенген. Той призова правителствата на двете страни да премахнат таксата за преминаване през "Дунав мост" и това да бъде символична крачка към влизането им в Шенген. "Тази такса не бива да бъде вече тук. Ние искаме да видим едно свободно движение без опашки", каза Друла.

По повод изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево, за който бе съобщено преди няколко дни, че България и Румъния са подали съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване, посланикът на България в Румъния Радко Влайков каза, че това е само част от решението на проблема със свързаността. "На първо място е Шенген, на второ е мостът, а на трето е пускането в експлоатация на ферибота между Русе и Гюргево", заяви Влайков.

По думите му тези съвместни действия между България и Румъния на всички нива няма как да не дадат своя резултат за влизането на двете държави в Шенген. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети