Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутатите на ГЕРБ/СДС осъдиха в декларация опитите на Русия за намеса във вътрешните работи на България

Политика

Евродепутатите на ГЕРБ/СДС осъдиха в декларация опитите на Русия за намеса във вътрешните работи на България

Евродепутатите на ГЕРБ/СДС осъдиха в декларация опитите на Русия за намеса във вътрешните работи на България - Tribune.bg

„Ние, представителите на ГЕРБ/СДС, избрани в Европейския парламент от България, осъждаме категорично опитите на Руската федерация за намеса във вътрешните работи на България. Изявлението на руското Министерство на външните работи, с което се настоява за изтегляне на военни сили на НАТО от България и Румъния е неприемливо и представлява опасна и безотговорна провокация. България е член на НАТО и по силата на действащия Вашингтонски договор националната ни сигурност предполага и разполагане на въоръжение и войски на Алианса на българска територия, когато възниква заплаха за колективната сигурност и отбрана. Решението за това действие се взема от НАТО и засяга единствено страните-членки на този съюз“.

Това се посочва в декларация на членовете на Европейския парламент от коалицията ГЕРБ/СДС, изпратена до медиите от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Изявлението на руското външно министерство съдържа недопустими за двустранните ни отношения заплахи и е доказателство за политиката, целяща дестабилизация и разединение в региона на Югоизточна Европа и Черно море.

Ние настояваме също така и за адекватен на руските агресивни действия отговор на НАТО, както и за активно участие в този отговор на България. В тази връзка призоваваме за:

- решение на българския парламент и правителство за засилване на националната отбрана чрез приемане на отбранителни сили и техника на НАТО на българска територия, което да даде ясен сигнал на всички наши съюзници в Алианса за солидарност, единство и решителност и да потвърди общата ни готовност да гарантираме отбраната на Югоизточния фланг на Алианса в Европа и колективната ни сигурност;

- нови инвестиции в сферата на отбраната с цел повишаване на боеготовността на българската армия;

- активна работа на всички нива за пресичане на действията на руските специални служби в България, включително и на действащите под прикритие като фондации, неправителствени, културни или туристически организации, банки, фирми и медии, както и на българските им агенти за влияние и тяхното финансиране;

Като евродепутати от Европейската народна партия ние напомняме, че Европейският съюз и НАТО винаги отстояват позицията за сътрудничество и разбирателство с Руската федерация в интерес на мира и сигурността в Европа и света. Същевременно в специална резолюция за отношенията на ЕС с Руската федерация Европейския парламент заявява своята подкрепа за руския народ и гражданското общество.

България трябва да бъде на висотата на своята отговорност пред настоящето и бъдещето на Европа

Деескалацията и сътрудничеството са в интерес на всички!“, пишат евродепутатите.   

 

 

 


Топ новини

виж още