Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Eвродепутатите ни на различни позиции за двустранния протокол към Договора с РСМ

Политика

Eвродепутатите ни на различни позиции за двустранния протокол към Договора с РСМ

Eвродепутатите ни на различни позиции за двустранния протокол към Договора с РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Българските представители в Европейския парламент са на различни позиции доколко двустранният протокол към Договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония/РСМ/ ще бъде наистина гарант, че западната ни съседка ще спазва ангажиментите си по документа, съобщи БНР. Президентът Румен Радев настоява за писмени гаранции, че РСМ ще се придържа към ангажиментите си. Очаква се протоколът да бъде изготвен през ноември.

Двустранният протокол евентуално би дал допълнителни гаранции и за двете страни, че договорът от 2017 г. ще бъде изпълнен в своята цялост, смята докладчикът за РСМ в Европейския парламент и евродепутат от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк. Според него това ще бъде „спомагателен инструмент“.

„Имаме нужда от допълнителен инструмент, който да ни върне на полето на прагматичната политика“, смята Кючук.

Колегата му от ПЕС Петър Витанов вижда в допълнителния писмен документ „форма за решаване на настоящата ситуация“.

„Въпреки наличието на договор, имаме обосновани причини да смятаме, че договорът не беше изпълняван от страна на Северна Македония“, напомня Петър Витанов.

На противоположното мнение е евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

„Никакъв лист хартия не е достатъчен. Ние подписахме и беше ратифициран договорът за общата история, който после Зоран Заев интерпретира като обща история на цяла Европа и на цялото човечество на тази земя“, коментира Ковачев.

Двустранният документ трябва да има гаранции от трета страна, например европейска институция, смята и евродепутатът от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

„Само единствено двустранен протокол няма да бъде достатъчен, но при всички положения е добра стъпка“, категоричен е Джамбазки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати