Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутатите от БСП предупредиха Нинова да не подкрепя ГЕРБ

Политика

Евродепутатите от БСП предупредиха Нинова да не подкрепя ГЕРБ

Евродепутатите от БСП предупредиха Нинова да не подкрепя ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

Евродепутатите на БСП Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство:

„През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен – експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис“, пишат те.

„Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета „Петков“. Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение“, предупреждават социалистите в ЕП.

Според четиримата, участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата.

„Влизането в безпринципна коалиция с десницата, като малък коалиционен партньор с под 9% подкрепа и едва 23 народни представители, обрича възможността за отстояване на ключови леви и социални политики. Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България“, се казва в позицията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети