Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутатите от ГЕРБ-СДС призоваха ЕК стриктно да наблюдава изборите в България

Политика

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС призоваха ЕК стриктно да наблюдава изборите в България

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС призоваха ЕК стриктно да наблюдава изборите в България - Tribune.bg
Снимка:

„В желанието си да се вкопчи във властта, президентът прибягва до методи от комунизма“, предупреждават българските евродепутати

В писмо до заместник-председателите на ЕК Маргаритис Схинас и Вера Йурова, както и до еврокомисаря по правосъдието Дидие Райндерс българските евродепутати от ГЕРБ-СДС информират за политически репресии и сплашване срещу опонентите на прокремълския действащ президент и неговите политически съюзници.

Позицията беше разпространена до медиите. В нея те посочват, че служебното правителство на практика работи без демократичен контрол, евродепутатите запознават ЕК с многобройните полицейски акции срещу кметове от ГЕРБ и симпатизанти на партията, както и срещу избиратели на партии, които не подкрепят президента Радев.

В писмото се посочват примери от Малко Градище, Симеоновград, Момчилград, Хасково и Любимец.

„Загрижени сме, че правоприлагащите органи се използват като политически инструмент и са принудени да изпълняват политическите заповеди на президента, който се стреми да бъде преизбран срещу кандидата на дясноцентристките сили. В желанието си да се вкопчи във властта, президентът прибягва до методи, използвани в миналото от комунистическия режим, връщайки ужасните спомени от тоталитарната епоха”, предупреждават българските евродепутати.

В писмото те информират и за откритите 228 неидентифицирани и несертифицирани машини за гласуване, за чието предназначение няма обяснение.

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупреждават ръководните еврокомисари: „Всякакви възможни нередности биха могли не само да поставят под сериозно съмнение резултатите от изборите, но и да потопят страната в още по-дълбока политическа криза. На този фон бихме искали да призовем Европейската комисия да наблюдава стриктно изборния процес“, пише в заключение на писмото до медиите. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети