Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутатите от ГЕРБ/СДС: В Брюксел представители на БСП гласуват текстове, които могат да засегнат българския интерес

Политика

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС: В Брюксел представители на БСП гласуват текстове, които могат да засегнат българския интерес

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС: В Брюксел представители на БСП гласуват текстове, които могат да засегнат българския интерес - Tribune.bg

По отношение на т. нар. Европейски зелен пакт единственото правилно решение е това, което намира приемлив баланс между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Това се посочва в позиция на евродепутатите от ГЕРБ/СДС. Ето и цялата позиция:

Свидетели сме отново на различно поведение в Брюксел и България от страна на БСП. В България БСП се представя за загрижена за българската икономика и за работните места, а в Брюксел гласува неприемливи текстове, които пряко могат да засегнат българския интерес.

Притеснени сме, че български евродепутати подкрепят резолюцията на Европейския парламент относно Европейския зелен пакт от 15 януари 2020 година, която съдържа неприемливи за България предложения като например:

1. Премахване на преките и косвени субсидии за изкопаемите горива още от тази година;

2. Свръхамбиции за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. без задълбочена оценка на въздействието, която да отчита социалните и икономическите реалности в България;

3. Не приемането на текст, подкрепящ ядрената енергетика като алтернатива на изкопаеми горива;

Водещ приоритет за нас е защитата на социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и енергийната сигурност. Не бихме могли да подкрепим предложения, които не отчитат националните специфики на България или имат социално непоносима цена.

Очакваме обявения от Европейската комисия „Зелен пакт“ да съдържа конкретни мерки и достатъчно финансиране (но не за сметка на европейските политики по сближаване и земеделие), с които да бъдат подпомогнати държавите-членки в техния стремеж да модернизират своите икономики, инвестират в технологиите на бъдещето и да подобрят своята конкурентоспособност.

Имайки ясното съзнание, че тази резолюция е само началото на един дълъг законодателен процес, се надяваме в бъдеще да имаме обща позиция на българските евродепутати по тази изключително важна тема и с Европейския зелен пакт да не се злоупотребява за постигане на партийни цели в България.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати