Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Еврокомисар призова въпросът с чумата по свинете да не се политизира

Политика

Еврокомисар призова въпросът с чумата по свинете да не се политизира

Еврокомисар призова въпросът с чумата по свинете да не се политизира - Tribune.bg
Снимка:

Необходими са засилени мерки за биологична сигурност, информиране на обществеността, интензивно сътрудничество на всички нива, категоричен е Витянис Андрюкайтис

Ситуацията с чумата в България е много сериозна и аз призовавам въпросът да не се политизира. Това заяви европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който днес се срещна с българския министър на земеделието Десислава Танева.

Двамата обсъдиха ситуацията с африканската чума у нас и взетите мерки за справяне. Стана ясно, че страната ни ще получи 2,9 млн. евро помощ за спешни мерки, както и 11 млн. за компенсации за вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

Именно подкрепата за хората бе сред основните теми на разговор между еврокомисаря и българския министър.

„Подкрепа и компенсация ще има само за големите свинекомплекси, но предвид това, че хората са участвали в борбата с чумата, като доброволно ликвидираха свинете в личните си стопанства, предлагаме план за подкрепа на тези стопани, за изграждане на биосигурност в техните ферми, независимо от това колко са големи“, посочи Витянис Андрюкайтис пред БНТ.

Еврокомисарят определи като полезна срещата с Десислава Танева днес.

„Необходими са засилени мерки за биологична сигурност, информиране на обществеността, интензивно сътрудничество на всички нива“, написа той в Туитър и изрази готовността на ЕС за подкрепа.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети