Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Еврокомисарят Илиана Иванова: Смяната на правителства не дава добър сигнал в Брюксел

Политика

Еврокомисарят Илиана Иванова: Смяната на правителства не дава добър сигнал в Брюксел

Еврокомисарят Илиана Иванова: Смяната на правителства не дава добър сигнал в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори и тази честа смяна на правителства, честото ходене на избори не дава добър сигнал. Това каза в „Денят започва“ по БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова в отговор на въпрос как отеква политическата криза в България в Брюксел.

По отношението на влизането на България в Еврозоната, Илиана Иванова посочи, те това е въпрос на покриване на критерии. "Последният конвергентен доклад, който ЕК публикува, показа, че България стои най-добре от останалите държави, които са в групата. Всъщност ние никога не сме били толкова близо до Еврозоната, но трябва да покрием всички четири критерии. И за момента остава критерият за инфлация, който остава непокрит".

Според нея това инфлационно неравенство между България и средноевропейското намалява и се очаква в края на тази година и началото на следващата това да се случи. "Докато не изпълним този критерий няма как да говорим за пълноправно членство".

Дори и да сме го покрили, допълни тя, е въпрос на политическо решение България да бъде допусната до членство в Еврозоната. "Според мен това е нещо, което отдавна трябваше да се случи, но както казах по-рано, по-добре късно, отколкото по-късно. И да се надяваме, че заедно с покриването на този критерий ще излъчим и сигнала за политическа стабилност".

Еврокомисарят уточни, че компромисът, който е бил направен на Хърватска е бил по друг критерий, а критерият за инфлация, е много ясен и там трябва да бъдат покрити параметрите. Членството в Еврозоната е и задължение и право. "Изморих се да повтарям, че Еврокомисията вече 12 години повтаря, че България покрива всички критерии за членство в Еврозоната, за пълноправно членство в Шенген и се надявам, че при следващото решение на Съвета, в крайна сметка тези държави, които знаем, че до този момент е една, не са дали своето съгласие, ще постигнат пълен консенсус".

Уточни, че позицията на ЕК до момента е била много ясна и категорична, че България покрива всички критерии. По отношение на Плана за устойчивост еврокомисарят Илиана Иванова, посочи, че има много ясен краен срок и до момента, за съжаление има направено само едно плащане. "От тези близо 6 млрд. евро ние сме усвоили съвсем малка част. Второто плащане, което трябваше да се случи, все още не е налице. Всъщност, ако трябваше да следваме плана, трябваше да сме някъде на четвърто плащане".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети