Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Еврокомисарят по правосъдие: България трябва да има наистина действаща комисия против корупцията

Политика

Еврокомисарят по правосъдие: България трябва да има наистина действаща комисия против корупцията

Еврокомисарят по правосъдие: България трябва да има наистина действаща комисия против корупцията - Tribune.bg

Изключително важно е темпото да не се забавя и следващите седмици и месеци да бъдат избрани съставите на антикорупционната комисия, на съдебния и прокурорския съвети и те да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите морални и експертни качества, за да могат да трансформират системата. А именно съдебната система да бъде независима, а системата на прокуратурата, заедно със следствието, да могат да проверяеват всяко едно обвинение и където има нужда да бъдат събрани доказателства, които да се предадат на съда и да има присъди.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.

Опитваме се да подкрепим всички тези процеси на реформи в България. Виждаме какво е развитието за включването ви в Шенген и контрола на границите, който осъществява България. Реформите в Конституцията и реформата в правната система са много важни неща, също така и борбата с корупцията. Това също трябва да бъде във фокуса на вниманието и трябва да имате една наистина действаща комисия против корупцията, подчерта от своя страна Рейндерс. Той увери, че Денков и габриел търсят правилните хота за тази комисия; такива, които са отдадени. 

"Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че не само да има разследвания, а те да влязат в съда и да се стигне до края. Убеден съм, че в България има такава воля и подходящите хора за тази комисия", добави еврокомисарят. 

Разчитаме на ЕК както до сега, както и на Венецианската комисия по отношение на Конституцията, на Швейцарския институт, който ни помагат в борбата с корупцията, добави Денков. Премиер беше удебен, че никой не работи за ходене на избори 2 в 1, има спорове как да изглежда кабинета на Габриел, но от политическите лидери чуваме, че те са готови да подкрепят в НС избора на следващото редорно правителство. 

По думите на еврокомисаря реформите стават бавно. В борбата срещу копруцията е ясно, че трябва да гледаме в една посока за реформите и върховенството на закона. Всички държави членки трябва да са пример за онези, които искат да се присъединят към ЕС.  Рейндерс подчерта и проблема с бежанците и военннопрестъпците. В Съвета на Европа трябва да сме наясно с щетите, нанесени върху Украйна и да има разследване на военните престъпления като теми теми ще объдя с правосъдния министър. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети