Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евросоциалистите подкрепиха протестиращите, Нинова благодари

Политика

Евросоциалистите подкрепиха протестиращите, Нинова благодари

Снимка:

Критикуват Европейската народна партия, към чиято група принадлежи ГЕРБ, за липсата на адекватна реакция

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент застанаха зад исканията на протестиращите българи в официално съобщение, информират от пресцентъра на БСП. „Социалистите и демократите в Европейския парламент следят развитието на политическата криза в България с голяма тревога. Членовете на ЕП от СиД изразяват своята солидарност с протестиращите и настояването им за честни избори и поддържането на принципите на правовата държава. Поради това Групата на СиД ще предложи пленарен дебат в Парламента“, гласи съобщението.

Лидерът на СиД Ираче Гарсия изрази тревога от случващото се в България.

„Гражданите са изгубили доверие в правителството и в ключови институции на държавата. Непропорционалната употреба на насилие срещу протестиращи граждани няма да доведе до повишено доверие към управляващата коалиция, а по-скоро до обратното“, смята тя.

Според Гарсия е недопустимо подобни неща да се случват в страна-членка на ЕС.

„Управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент, която миналата седмица фокусира своето внимание върху последните развития в България. Това се превърна в голям проблем, който следва да адресираме на пленарна сесия - за благото на българските граждани“.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов подчертава че „проблемите, свързани с правната система и борбата срещу корупцията, които са обект на наблюдение от ЕС, както и липсата на медийна свобода и медиен плурализъм, не могат да бъдат разрешени нито чрез насилие, нито чрез опитите на правителството да избяга от отговорност“.

Витанов разкритикува Европейската народна партия, към чиято група принадлежи ГЕРБ, за липсата на адекватна реакция: „На незачитането на правовата държава беше отговорено с оглушителна тишина. Време е ЕНП да въведе ред в собствения си двор и да отговори на поредното недопустимо нарушение на свободите на европейските граждани от член на тяхното политическо семейство“, смята евродепутатът.

„В телефонен разговор изказах благодарност на лидера на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент - Ираче Гарсия за това, че обяви подкрепата си и тази на цялата група за исканията на протестиращите българи. Солидарността, която изразяват Групата на социалистите и демократите е особено важна за нас в този момент“, обяви Корнелия Нинова.  


Коментари (5)

Ангел Като ги гледам социалистите навсякъде по света са си хвани единия па ..... другия ...
04.09.2020 20:42 / Отговор
кесо Групата на сталинистите и дебилите /СиД/ в ЕП е нормално да подкрепя комунистическо-русофилския метеж в България организиран от тяхната "посестрима" БКП/БСП. Нали са си все един дол дренки - превратаджии, терористи и кремълски лакеи. Когато трябва да направят поредната си мръсотия в цивилизования свят са много сплотени, не можеда им се отрече.
04.09.2020 20:47 / Отговор
Българин ТЕЗИ ДА НЕ СЕ МЕСАТ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА ПОЛУТИКА НА БЪЛГАРИЯ!!!
ЗАЩОТО НАВСЯКЪДЕ ВЪВ ЕВРОПА УМИРАТ!!!
ВИЖТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КОРБИН НАПРАВО ГИ ЗАКОПА!
04.09.2020 21:16 / Отговор
намръщенЪ Червени боклуци
05.09.2020 01:09 / Отговор
Разследване за комунделите! Това беше ясно! Учаяства и Сър Гей,няма как иначе и другите комуноиди!А кога Геят на БСПБКП и Моника Първачастнабанкова ще бъдат в пълна сила рас;ледвани за аферата Хохегер и за милионите,взети при управлението на съргея???!!!
05.09.2020 09:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още