Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евтим Костадинов: Президентската институция е под влиянието на хора, свързани с репресивните служби на БКП

Политика

Евтим Костадинов: Президентската институция е под влиянието на хора, свързани с репресивните служби на БКП

Евтим Костадинов: Президентската институция е под влиянието на хора, свързани с репресивните служби на БКП - Tribune.bg
Снимка:

Близо 14 хиляди са държавните постове в страната, заети от агенти и кадрови служители

Президентската институция в момента е изключително под влиянието на хора, свързани с репресивните служби. Такива лица има и в парламента, държавните институции, политическите партии, кметствата. По времето на президента Плевнелиев имаше коментар по тази тема и мисля, че близо 14 хиляди са държавните постове, заети от агенти и кадрови служители“. Това обяви пред „Фактор“ Евтим Костадинов, председателят на Комисията за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Комисията стартира своята работа на 5 април 2007. Досега са проверени 339 822 лица, 17 558 са с установена принадлежност, но реално са обявени 13 668, защото другите са починали и законът забранява оповестяването им. Обработени са 2 595 424 карти и картони на регистрирани лица, агенти, сътрудници, съдържатели на явочни квартири и т.н.

С голямо разочарование споделям, че колкото повече навлизаме в тази архивна база, толкова повече придобивам усещането, че голяма част от документите са унищожени през годините. Тоест за много лица днес няма да може да се достигне до самата истина за техни обвързаности с репресивните служби. Констатирам, че е направен опит не само за унищожаване на архивни документи, но и за прочистване на картотекирани лица, утвърждавали режима на ДС. Но за съжаление днес трудно можем да възстановим реалната действителност. Фактите показват, че тези процеси са започнали още в началото на прехода. Най-активно са унищожавани досиета през периода 1990 до 1993 година. Така е прикрита дейността на сериозни публични личности, че са участвали в дейността на ДС и Военното разузнаване. В по-късните години също са правени опити за унищожаване на документи. Даже сме сигнализирали и главния прокурор за нарушения през периода от 2003 до 2005 година във Военна информация. Но се оказа, че давностният срок за това престъпление е изтекъл и така не се стигна до разследване и търсене на виновни. Става дума за около 4000 дела, които са били унищожени тогава. Независимо че много документи и дела са прочистени, при по- задълбочено изследване на други архивни единици може да се стигне до истината. Имаме такива случаи и те не са единици“, разказа Костадинов.

Той е категоричен, че с откритата и прозрачна работа, съобразена единствено със закона, в Комисията са съумели да вдигнат авторитета и общественото доверие към институцията.

Що се отнася до БСП, то тази партия винаги е била повлияна и блокирана от кадри, които са били свързани с репресивните комунистически служби. Такава е традицията и до днес. Лица от тази партия опитват да внушават трагични сценарии, че разкривайки досиетата, ще се срути националната сигурност и т.н. Ще споделя моето лично усещане по проблема - страхът не е толкова от реваншизъм, а от разобличаването и осветяването на дейността на тези лица, защото работата им не е била в полза на обществото, а в интерес на определена партия и отделни хора с власт“, заяви той.

По интервю на Мая Георгиева, Фактор

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДС, БКП

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати