Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Поддръжници на властта отрязаха половин изречение от Каназирева, твърдят че защитава престъпността

Политика

Поддръжници на властта отрязаха половин изречение от Каназирева, твърдят че защитава престъпността

Не пипайте организираната престъпност, ще стане хаос: Дани Каназирева за закриването на специализираната прокуратура. Това гласи заглавие на „Дневник“, публикувано във Фейсбук страницата на изданието. Същото във видео формат се споделя масово от верни поддръжници на четворната коалиция.

ДневникДневник

ЕврокомЕвроком

Арман БабикянАрман Бабикян

Истината, обаче е съвсем различна. От изказването на Каназирева от трибуната на Народното събрание, става ясно, че в публикацията на „Дневник“ е отрязано половината от изречението на депутатката от ГЕРБ, с което се променя и смисъла на думите ѝ.

“Дори да махнете политическите дела от спецпрокуратурата, не посягайте на организираната престъпност, защото ще настане хаос.” Тоест не посягайте на правомощията за разследване на организираната престъпност, гласи правилното изказването на Каназирева. 

Ето и цялото изказване на народния представител от ГЕРБ:

„Както сте разписали процедурата по преназначаване на съдиите поставяте под риск продължаването на делата. Тъй като тази процедура е нововъведение за тези съдии. Нали следим принципа за неизменност, смени ли се състава делото започна отначало. Тази правна уредба не гарантира продължаването на делата, защото няма да има съдия или 50% от тях ще обжалват дадената им възможност, например вместо в София да започнат, да започнат във Видин или Монтана.

Не може да преназначавате магистрат против неговата воля. Не може да въвеждате нови критерии за подбор спрямо магистрати, които вече са спечелили конкурси. Тук е най-големия риск, защото докато няма яснота относно статута на съдиите, стотици дела за тежки престъпления ще висят, няма да могат да бъдат продължени или другата възможност е да започнат от начало поради неспазване принципа за неизменност. Относно отводите, да когато се разхвърлят по места дела на регионален принцип, много от тях има, които съдии по дела си правят самоотводи, поради именно тези зависимости, в които по-малки региони и местни общностни съществуват.

Г-н Таслаков не знам вашето включване във връзка със специализирания съд и изобщо, не мога да го разбера и няма как да го коментирам.

Но колеги пак казвам, ние внесохме законопроект за промяна също на ЗЗВ и на НПК, виждам че най-голям интерес е относно делата за корупция по високите етажи на властта. Сменете им подсъдността, преместете ги в Софийски градски съд и съответно Апелативен, но не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос, който... Вие си играете, но хаоса, който ще предизвикате в съдебната система ще е още по-голям и от останалия, който предизвикахте във всяка една обществена сфера. Организираната престъпност пряко засяга обществото. Поне да си бяхте направили труда да прочетете какви дела се водят и срещу какви лица и какви престъпни състави.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети