Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Фандъкова води на Манолова, сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи

Политика

Фандъкова води на Манолова, сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи

Фандъкова води на Манолова, сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи - Tribune.bg
Снимка:

Заявената избирателна активност достига 45,3%, сочат данните на „Алфа Рисърч“

Йорданка Фандъкова (36,3%) води Мая Манолова (34,6%) в местните избори в София. Сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред БСП (21,4%). Това показват данните от представително за столичните избиратели проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 3-7 октомври 2019 г. сред 801 пълнолетни граждани с право на глас в местните избори.

Заявената избирателна активност достига 45,3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015 г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях.

Ясната дясно-центристка ориентация на избирателите обаче в най-големия и с най-голям икономически потенциал български град, доста категорично е определяла победителя, независимо от множеството кандидатури. В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия.
Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация, анализират от агенцията. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто.

Кандидатът на т.нар. градска десница, арх. Борислав Игнатов, събира към момента 10,7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6,1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9% вот за Ангел Джамбазки).

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение „Спаси София“ търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на “независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.
Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32,1% : 21,4%). Трета позиция за Демократична България (15,5%). ВМРО с 6,1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

alpharesearch.bgalpharesearch.bg

alpharesearch.bgalpharesearch.bg


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети