Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН поиска подкрепа за проектокабинета си срещу общите договорени приоритети

Политика

ИТН поиска подкрепа за проектокабинета си срещу общите договорени приоритети

ИТН поиска подкрепа за проектокабинета си срещу общите договорени приоритети - Tribune.bg
Снимка:

ИТН очерта пълното съвпадение по сектори

Ще очакваме да подкрепите нашия кабинет, посочи в декларация от името на парламентарна група Филип Станев, заместник председател на ПГ на ИТН.

„След свикването на Народното събрание политическа партия „Има такъв народ“ предприе всички прозрачни действия за представяне на политиките и приоритетите ни“, напомни Станев.

Той очерта пълното съвпадение, договорено при консултациите с парламентарно представените партии.

В сектор „Правосъдие“ партиите са се договорили да работят за смяна на главния прокурор, за премахване на спецсъдилищата, за реформа в прокуратурата и реално електронно правосъдие. Филип Станев посочи, че в сектор „Икономика“ е постигнато съгласие за промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия, за реални икономически зони, за насърчаване на конкуреспособността, за стратегия за свързаност на регионите с догонващо развитие, улесняване процедурата на сини карти, за праг по ДДС от 165 000лв. В сектор „Здравеопазване“ преговарящите са се обединили около реформа на модела на здравеопазването чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса.

От ИТН посочиха, че в социалната сфера е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

„В сектор „Образование“ ще работим за запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал в институциите, които администрират и създават наука, за ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, за учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строеж на детски градини, където е необходимо, прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас“, уточни още Филип Станев. По думите му в сектор „Земеделие“ целта е създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс.

В заключение Филип Станев призова ДБ, ИБГНИ и БСП да подкрепят предложеното от тях правителство, ако припознават тези приоритети като общи.

В кулоарите на парламента преди началото на заседанието председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата на президента Румен Радев до петък, предаде БТА. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати