Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Финални щрихи: Служебният премиер ще е с временно прекратени правомощия и после ще се върне на основната си работа

Политика

Финални щрихи: Служебният премиер ще е с временно прекратени правомощия и после ще се върне на основната си работа

Финални щрихи: Служебният премиер ще е с временно прекратени правомощия и после ще се върне на основната си работа - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание одобри окончателните поправки в Закона за БНБ, които определят процедура при съставянето на правителство пълномощията на кандидата за служебен премиер временно да бъдат прекратени от постоянната му работа. След края на премиерския мандат, слъжебният министър-председател ще може да се върне на работните си места след провеждането на изборите.

Първоначалната идея бе служебният премиер да излиза в неплатен отпуск, но по-рано днес в парламентарната правна комисия прие предложението на ГЕРБ-СДС пълномощията на избрания за премиер да бъдат временно прекратени.

С промените в Конституцията президентът може да избира служебен премиер от ограничен кръг висши държавни длъжности, сред които управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателят на Сметната палата.

В събота президентът Румен Радев избра председателят на Сметната палата Димитър Главчев и му възложи да състави служебно правителство.

От ИТН излязоха със свой проект, в който предлагат правомощията на лицето, което бъде посочено за служебен премиер, да бъдат прекратени от Народното събрание и отново с решение на парламента да се избере заместник. Предложението на групата на ИТН обаче не бе прието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети