Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Финалното раздаване: Нинова взима последния мандат

Политика

Финалното раздаване: Нинова взима последния мандат

Снимка:

В петък в 09:30 Корнелия Нинова влиза на „Дондуков“ 2, за да получи от президента последния проучвателен мандат. Румен Радев избра да даде мандата на третата по големина политическа сила, въпреки че претенции да се опитат да направят правителство имаха още ДБ и ИБНИ.

Вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи предстоящата процедура в опит за съставяне на редовно правителство като „последната възможност за България”.

Нинова тръгва да търси диалог с „Изправи се! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ „за политики“, обявиха от БСП. Разговорите щели да са изцяло публични, а за кандидат за министър-председател ще се търси надпартийна личност.

„Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Разбираме го напълно, затова ще подходим държавнически, с разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще ги поканим – ИТН, ДБ и ИБГНИ на разговор. Ще подходим различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме предварителни условия. Няма да поставяме предварително определени от нас кандидатури за министър-председател и министри. Искаме да вземем това решение заедно. Търсим консенсус по тези въпроси. Всичко ще се случи публично, пред медиите и целия народ – да се знае какви преговори водим, за какво и с кого”, даде заявка Нинова в четвъртък.

На която и от партиите да се беше спрял Румен Радев, шансовете за кабинет са по-скоро илюзорни, ако някоя от двете най-големи парламентарни групи не се отрече от досегашните си заявки или не се разцепи. И ИТН, и ГЕРБ нееднократно са заявявали, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат. Останалите партии нямат никакъв шанс да съберат нужните депутати, за да управляват.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още