Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Финансовият министър: Актуализацията на бюджета влиза в парламента другата седмица

Политика

Финансовият министър: Актуализацията на бюджета влиза в парламента другата седмица

Финансовият министър: Актуализацията на бюджета влиза в парламента другата седмица - Tribune.bg
Снимка:

Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, обяви пред депутати от бюджетната комисия на Народното събрание вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му към края на май бюджетът продължава да е с положително салдо в размер на 570 милиона лв.

„Приходите от ДДС растат по-бавно. Основният растеж е в приходите от корпоративен данък, където имаме 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица също растат по-бавно. Очакваме актуализацията да бъде внесена за разглеждане следващата седмица“, уточни вицепремиерът. Той посочи, че към 31 май хазната има приходи в размер малко над 22 млрд. лева.

„Приходите нарастват с над 2 млрд. лв. спрямо миналогодишните. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват, данъчните също са над 2 млрд. докато постъпленията в частта на помощите се доближават до тези през 2021 г. 22,185 млрд. лева са разходите. През май 2021 разходите са били малко над 20 млрд. ", отбеляза Василев. Според финансовият министър държавата не може да намали ефекта на инфлация, внесена с вносни горива. 

„Целта на ЕЦБ за инфлация е 2%, в момента е 8.1% средно. Има държави в Еврозоната с 20% инфлация. Ако погледнем конвергентния доклад на ЕЦБ, се казва, че през годините сме се движили от минус 0.9% до 4%. Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 г. Техническият план беше приет и техническата работа е започнала така, че парламентът да има възможност да реши. Даже и да се сетим, че искаме на 1 януари 2024 г. да приемем еврото, това няма как да стане, ако не сме технически готови“, подчерта вицепремиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати