Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ананиев инициира работна група за законови промени за малките общини

Политика

Ананиев инициира работна група за законови промени за малките общини

Снимка:

Целта е законодателно гарантиране на бюджетни средства за малките населени места

Финансовият министър се ангажира с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, стана ясно след среща на министър Кирил Ананиев с представители на Националното сдружение на кметовете и кметствата у нас.

 „Ще инициирам в началото на следващата седмица среща с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси, и по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление за възстановяване на работата по Закона за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация“, обеща министърът на финансите. Министър Ананиев пое ангажимент да обсъди с председателите на двете комисии – Менда Стоянова и Искрен Веселинов, създаването на работна група, която да съживи работата по законопроекта.

Председателят на сдружението на кметовете на малки населени места Румен Стоянов настоя отново за законодателно гарантиране на бюджетни средства за малките населени места и за предвиждане на административна отговорност за кмета на голямата община, ако не предоставя паричен ресурс на малките кметства. Министър Ананиев прикани сдружението на кметовете да направи свои предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които да бъдат представени за обсъждане в работната група.

На срещата министър Ананиев припомни, че съгласно Конституцията на Република България общините са основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление, а нейните органи – кметът и общинският съвет, се избират пряко от населението на съответната община. Общините, като юридически лица, имат право на собственост и имат самостоятелен бюджет, тези им правомощия ги определят като самостоятелни териториални единици, които в своята дейност се ръководят от закона, решенията на общинския съвет и решенията на населението. Ананиев подчерта, че според философията на децентрализацията на местното самоуправление, ролята на централната власт е да подпомага нормалната дейност на общините чрез субсидиране от бюджета на специфични, делегирани от държавата дейности.

Към момента няма единно мнение по така разработения законопроект между Националното сдружение на общините в Република България и Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още