Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Г-н Узунов ви поздравява!”, предава Рашков на полицаи и прокурори в Пловдив

Политика

„Г-н Узунов ви поздравява!”, предава Рашков на полицаи и прокурори в Пловдив

Г-н Узунов ви поздравява!, предава Рашков на полицаи и прокурори в Пловдив - Tribune.bg
Снимка:

„Господин Пламен Узунов ви поздравява!“, предава Бойко Рашков на полицаи и прокурори при посещение в Пловдив. Историята с един 20-минутен телефонен разговор между вътрешния министър и президентския съветник по антикорупция, се споделя усилено между наличния състав. Тя беше публикувана в 24 часа.

Бойко Рашков провежда среща с полицейски шефове и обвинители от Пловдивската районна прокуратура, но очевидно важно обаждане по GSM-а прекъсва думите му. Министърът в повечето време отговарял с лаконичното: „Да, да, да...“. След края на разговора Рашков се обръща към присъстващите с думите: „Г-н Пламен Узунов ви поздравява!“.

Зад кадровите рокади в пловдивската полиция всички виждат съществената роля на бившия директор на областното управление на МВР и бивш вътрешен министър в първото служебно правителство на Румен Радев.

Наследникът му - Бойко Рашков, понижи зам.-директора на ОД на МВР Димитър Събчев и на негово място назначи досегашния началник на Първо РУ Петър Тодоров, поверявайки му областната дирекция на МВР. Поводът беше арестът на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев и на Атанас Качаков от същото управление.

Петър Тодоров, един от най-добрите професионалисти в системата, има 30-годишен стаж и според колегите му той се ползва с подкрепата и доверието на Узунов още от времето, когато той оглавява полицията в Пловдив. Очаква се президентският съветник, на когото вероятно сега е поверен целият сектор „сигурност“ в държавата, да избере в Пловдив и новия главен секретар на МВР. Така градът ще се окаже център на най-важните кадрови смени във вътрешното министерство.

Пламен Узунов има солиден професионален опит в областната дирекция. Кариерата си започва през 1993 г. като оперативен работник в „Престъпления против личността” във Второ РПУ в Пловдив. После поема Криминална полиция, ръководи Второ и Пето РПУ и стига до директор на ОД на МВР.

Узунов поема МВР в Пловдив по времето на премиера Орешарски и затова там го приемат като част от банката „кадри“ на БСП в сферата на сигурността. Когато той ръководи полицията от 2013 до 2015 г. бяха разкрити две стари убийства - на митничаря Георги Дребчев и на бизнесмена Огнян Харизанов (Оги Лудия)”. Узунов участва и в екипа, разбил Коматевската банда, правила с кървави въоръжени грабежи на обменни бюра в Пловдив.

На 12 август 2015 г., когато вътрешен министър е Румяна Бъчварова, Узунов се сблъсква за първи път челно с правосъдието. Тогава 24-годишен шофьор убива мъж на пешеходна пътека в Пловдив. Случаят не е докладван и прокуратурата разбира за него от тв репортаж. Дежурният прокурор не е бил уведомен за тежкото произшествие, завършило със смърт. Не е изискана кръвна проба, шофьорът Милан Дивеков е пуснат у дома с автомобила. Прокурорската проверка, поискана от главния прокурор Сотир Цацаров, също пловдивчанин, установява, че Дивеков е санкциониран като шофьор 8 пъти, имал 5 влезли в сила акта, три фиша, но не ги е плащал, нито пък КАТ му е отнел книжката.

В Пловдив са открити още 6 случая за 6 месеца с жертви на пътя, неогласени от МВР. По това време главен секретар на МВР е Георги Костов, който предлага дисциплинарно уволнение за Пламен Узунов, но в крайна сметка шефът на областната дирекция напуска доброволно.

Преди дни Георги Костов, който бе шеф на митниците през последните години, бе един от първите отстранени висши чиновници от второто служебно правителство на Румен Радев. Две години след излизането си от МВР, на 27 януари 2017 г. Пламен Узунов е назначен за вътрешен министър в първото служебно правителство. Двамата с президента се познават от пловдивския период на военната кариера на Радев. През юни 2017 г. шеговита снимка с Узунов, облечен като Хитлер, провокира ГЕРБ да иска оставката на съветника, но президентът отмина акцията на хората на Борисов с мълчание.

Три години по-късно - през лятото на 2020 година, президентският съветник по правни въпроси и антикорупция, бе официално обвинен от прокуратурата с бизнесмена Пламен Бобоков в търговия с влияние - първият като извършител, а вторият като подбудител. В медиите изтичат чатове, разменяни помежду им от януари 2019 г. - май 2020 г.. В тях става дума за предоставено решение на Върховния административен съд преди то да бъде огласено, за кадрови назначения в русенската прокуратура, за отказано гражданство на човек, за който ДАНС твърди, че е опасен за националната сигурност и т.н.

Двамата - съветник и бизнесмен, бяха задържани за 24 часа, а прокурори и полицаи претърсваха кабинети в президентството. Тази акция на Иван Гешев провокира Румен Радев да се включи в протестите. Президентът излезе на площада с призива: „да изхвърлим мафията от прокуратурата“.

Прокуратурата обискира и пловдивския дом на Пламен Узунов и на неговия брат. Разпространен бе консултантски договор между Атанас Узунов и фирма на братя Бобокови. В медиите отново изтича документ от 6 страници за „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на „Приста ойл“ холдинг ЕАД. То е оценено на стойност 5000 лева без ДДС , считано от 1 юни 2019 година за една година. Според държавното обвинение Атанас Узунов е получавал пари от бизнесмена Бобоков за услугите, които Пламен Узунов е предоставял.

В началото на февруари 2021 г. Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, поиска България да върне близо 6 милиона евро заради сериозни нарушения в обществена поръчка за 290 полицейски джипа. ОЛАФ настоява за разследване в България, но специализираната прокуратура у нас присъедини този казус към проверката за търговия с влияние, по която са обвинени Узунов и Бобоков. Единствената връзка е, че се установява, че критериите по закупуването на джиповете са занижени по времето на служебния вътрешен министър Узунов в първото служебно правителство на Радев. Така се дава възможност на компанията на бизнесмена Гриша Ганчев да спечели и да предостави сглобяваните у нас на склад китайски джипове.

Скандалът от февруари бе съживен в първите часове от управлението на второто служебно правителство, когато министър Рашков пенсионира основния свидетел по разследването със сделката с джиповете - административния секретар на МВР Бойко Славчев.

През февруари 2021 г. съдът обяви и двата ареста - на Узунов и Бобоков, за незаконни. Президентският съветник нарече обвиненията в търговия с влияние „безпочвени“ и видя целта на атаката „да бъде навредено на президента Радев“. Месец по-късно - през март 2021 г. Узунов и Бобоков завеждат две дела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата като всеки е внесъл иск за идентична сума - по 26 хиляди лева. До днес обвинението срещу тях не е внесено в съда, но не и прекратено от прокуратурата.

Адвокатката Емилия Недева обяви пред БНР Узунов и Бобоков като „косвени жертви в една атака срещу президента и срещу опита му да се кандидатира за следващ мандат“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп