Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Габриел: Мястото на България е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР

Политика

Габриел: Мястото на България е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР

Габриел: Мястото на България е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР - Tribune.bg
Снимка:

„Ако не интегрираме държавите в Европа към ЕС, други ще го направят”, категорична бе тя

„Нашето място е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел по време на ключовата дискусия "Белгийското председателство на ЕС и българската перспектива". По нейни думи България може да бъде конструктивен глас в постигането на целите на ЕС. „Амбициозни сме, но знаем, че можем да го постигнем, ако продължим да работим така, както през последните 7 месеца".

Българският вицепремиер благодари на Испанското председателство не само относно напредъка по разширяването на шенгенското пространство, но и за всичко, което са успели да постигнат по време на мандата си.

„Очаквам от белгийското председателство да надгражда направеното дотук", посочи още Габриел.

Тя коментира основните цели на Белгия, която от началото на януари пое 6-месечното си председателство на Съвета на ЕС. Неин предшественик бе Испания.

„Ключова задача за Белгия ще бъде да се спазва върховенството от закона“, стана ясно от белгийския посланик в България Н. Пр. Фредерик Мьорис. Габриел определи този приоритет като ясен знак, че България ще остане силно ангажирана с приоритетите на ЕС. По нейни думи страната ни тепърва ще работи по отношение на гарантиране на човешките права, по- специално борбата с насилието над жени и тяхното професионално реализиране.

„Имам удоволствието съвсем отскоро да поема председателството на национален съвет срещу насилието над жените", отбеляза Габриел, и посочи, че е радостна да чуе, че темата ще бъде приоритетна и за Съвета на ЕС.

По темата „Шенген" Мария Габриел посочи, че България може да се превърне в пример за това, че всички държави ще спечелят от пълноценното ни приемане в зоната за свободно пътуване.

„Предизвикателство за Белгийското председателства ще бъдат многото приети наведнъж законодателства - трябва много да се внимава как ще бъдат политизирани и инструментализирани по време на дебатите в ЕС приоритетните теми", посочи още вицепремиерът.

По отношение на разширяването на ЕС, Мария Габриел посочи, че мястото на държавите кандидатски за съюза е вътре в него. „Ако те не са в ЕС, други държави ще заемат мястото ни", категорична е тя. По нейни думи изобщо не бива да има дебат относно интеграцията им към ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп