Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Габриел: Очаквам извинение за епитетите и обидите, всички министри са поели ангажимент за 18 месеца

Политика

Габриел: Очаквам извинение за епитетите и обидите, всички министри са поели ангажимент за 18 месеца

„Благодаря на Бойко Борисов, на Румен Христов и всички от ГЕРБ-СДС за подкрепата през последните месеци. Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно. Очаквам извинение, защото не съм нарушила Конституцията“.

Това каза на брифинг в парламента номинираната за премиер Мария Габриел.

„Напомням, че всички министри, които и сега са такива са поели ангажимент за период от 18 месеца. Разбира се това е тяхно да си подадат отвод, но вярвам всички разбираме, че това може да бъде изтълкувано по различен начин. Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство“, каза тя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни, че преди 9 месеца в една странна конфигурация е решено да има правителство.

„През това време дадохме десетки пресконференции заедно с колегите от ПП-ДБ и се учудвам, как през това време не се научиха да използват епитети. Когато използваш такива епитети като тях снощи, показваш едно истинско лице. Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят в ротация. Като им гледам командировъчните те не спряха мислейки, че приключват, нито спряха да вземат решения за милиони“, коментира Борисов.

„Изхождайки от характери на множеството лидери, ние преценихме, че ако искаме да има правителство и да продължим трябва да изработим такъв преговорен екип с пълен мандат, за да може да се достигне до правителство. Още преди месец с Петков говорихме за рокадите с кабинета, листа ми е на бюрото. Само преди 4-5 дни ние излязохме и казахме в желанието си да имаме правителство сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер. Час-два след това те казаха „не“, нас министрите не ни вълнуват. Благодаря на Рая, Деница и Петкова – хвърлиха всичко за споразумението“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни, че за срок за службите не са се договорили, защото те са изключително добре интегрирани с международните партньори.

„Както казах и на ген. Атанасов, ако това е препъни камъка, аз лично ще се съглася. Единственият спор беше относно министър Тагарев, ние направихме компромис за спортното министерство. Те бяха съгласни за Жечо Станков с условието Румен Радев да стане шеф на БЕХ“, разкри той елементи от преговорите.

Борисов подчерта, че той лично не може да си позволи епитети.

„Как на Василев му се отрони това от устата, при положение че ние знаем за тези 18 месеца и от тях самите, че много желаят да са министри. Снощи разбираме, че не искат. Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад, този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират. Затова вчера ние направихме същото, което те направиха преди една седмица, когато ни изненадаха вечерта, когато Денков заяви че дава пресконференция, а разбрахме от Букурещ, че правителството дава оставка, същото което сме разписали, без да ни питат“, разказа той.

Според Борисов, вчера ГЕРБ са отстъпили, а точката за кабинета не е вкарана в дневния ред.

„Ето ви седем дни. Кое ги накара вчера да си покажат истинското лице, каква равнопоставеност има когато зад тях застанаха 11 от 19 министри. За министър Тагарев те казаха, че г-жа Нинова не го искала и затова той бил за един ден. Значи, когато Нинова тропа по масата може, а когато ние казваме, че ръкавици за Украйна не се пращат напролет, може и да не са заминали. Затова поискахме ротация на Тагарев с Гаджев. Зависи само от Мария Габриел дали ще приеме извинението. Аз след думите на Асен Василев трябва да накарам 68 човека да гласуват“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов напомни на Асен Василев собствените му твърдения, че 4 пъти е бил финансов министър.

„Виждате и доклада на МВФ. Изправени сме пред хипотезата да вдигаме данъци, вместо той да излезе и да каже, че е тежко. И на този Съвет България няма на присъства за еврозоната. С кое го обидихме, че му дадохме 100% властта във финансите, митниците, данъчните? С кой епитет ние го обидихме“, попита Бойко Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети