Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев: България не прави завой към Русия, но ни чака трудна зима

Политика

Гълъб Донев: България не прави завой към Русия, но ни чака трудна зима

Гълъб Донев: България не прави завой към Русия, но ни чака трудна зима - Tribune.bg
Снимка:

„Когато интерконекторът с Гърция влезе в експлоатация ние ще имаме още един източник на газ и разбира се ще имаме малко по-добра цена от сегашната. Следващата седмица ще имаме Акт 15.“ Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев пред Нова телевизия. Той бе категоричен, че България не прави завой към Русия.

Премиерът опроверга отчасти думите на говорителя на кабинета Антон Кутев, който пред друга медия тази сутрин, начерта апокалиптична картина за идващата зима, казвайки, че ще плащаме с човешки животи.

„Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнесът да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки“, каза Донев.

Той допълни, че в момента страната ни не разговаря „Газпромекспорт”, заяви още Гълъб Донев.

Служебният премиер заяви, че има отправено запитване до „Газпромекспорт“ да се възстановят доставките по договора. „Няма върнат отговор. България и „Булгаргаз” не е молител. Това са два равноправни търговски партньора, които търсят възможност да възстановят диалога помежду си“, заяви служебният премиер.

„От наша страна през „Булгаргаз” се търсят срещи и диалог с „Газпромекспорт”, министърът на енергетиката също се опитва да влезе в диалог. Работим за газ за зимата на поносими за бизнеса и гражданите цени. Твърд отказ да не се водят разговори с „Газпромекспорт” нямаме“, обясни още Гълъб Донев.

Относно разговорите с „Лукойл”, проведени през седмицата, Донев каза: „Действията на българското правителство са много ясни. Работим за това инфлацията да бъде намалена. Цените на горивата са основният източник за инфлацията. Факт е, че от събота бензина в България е под 3 лева.“


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Гълъб Донев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети