Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев допусна, че има „умишлена клопка” в срока за предоговаряне на ПВУ

Политика

Гълъб Донев допусна, че има „умишлена клопка” в срока за предоговаряне на ПВУ

Гълъб Донев допусна, че има умишлена клопка в срока за предоговаряне на ПВУ - Tribune.bg
Снимка:

„Това е прецедент. Нито една друга държава, член на Европейския съюз, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове“. Това заяви пред журналисти служебният министър-председател Гълъб Донев, коментирайки вчерашното решение на парламента да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта с въглищните централи.

„Това е любимото занимание на Народното събрание – да възлага на служебното правителство да извършва някакви действия“, коментира още премиерът.

Той запита дали българските депутати си представят, че могат да задължат до 31 март Европейската комисия да отвори наново Плана и да извърши съответните оценки, което отнемало поне два месеца според него. Затова решението на Народното събрание задължава и останалите 26 страни членки да направят подобни стъпки и допълни:

„Представете си как Франция, Германия, Италия и другите държави-членки на Европейския съюз, трябва да се съобразят със срока, който определя Народното събрание, но това, което служебното правителство ще предприеме - още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори консултации с Европейската комисия, с отделните структури нейни по това как да бъде, каква процедура да се следва за това решение на Народното събрание.”, уточни той. 

Донев допълни, че с поставените пред служебното правителство срокове може би се поставят и клопки за реализацията му.

Сроковете на Народното събрание може да се ни се виждат много подходящи, но има рискове, може би и поставени нарочно.

Служебният премиер каза, че е оптимист за третия мандат. Обясни, че е водил разговори с президента Румен Радев дали ще остане като служебен премиер, ако не успее да се състави редовен кабинет. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати