Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на неваксинираните хора над 60 г.

Политика

Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на неваксинираните хора над 60 г.

Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на неваксинираните хора над 60 г. - Tribune.bg
Снимка:

„Не се обсъжда въвеждане на забрана за излизане на неваксинираните хора над 60 години”, увери служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в интервю пред Нова тв по повод предупреждение на заместник-министъра на здравеопазването по-рано тази седмица.

„Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица“, поясни Донев.

Броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки, допълни той и поясни, че мерките дават резултат. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

Служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат, каза Донев по повод призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации.

„Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството, дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Служителите в системата на МТСП над 65% са ваксинирани или преболедували“, подчерта той.

Според него щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от председателя на Народното събрание.

Работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове, категоричен е министърът. Те се вписват като разход на фирмата за грижа.

„Мярката 60 на 40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си, които са в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция „Социално подпомагане“, каза още министърът.

Донев посочи, че се следи наличието на кислород в болниците.

При нарушаване на доставките има готовност да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

Донев се е ваксинирал още през март и обмисля да си постави трета доза.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети