Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев: Няма геополитически завой, опитваме да довършим договора с „Газпром“

Политика

Гълъб Донев: Няма геополитически завой, опитваме да довършим договора с „Газпром“

Гълъб Донев: Няма геополитически завой, опитваме да довършим договора с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

Служебният премиер увери, че правителството иска да довърши договора с „Газпром”, без да прави нови контранкти, които са в прерогативите на редовен кабинет. 

„Целта е да гарантираме целия отоплителен сезон. Ще се опитаме да довършим договора, който имаме с „Газпром“. Не правим геополитически завой. Когато става въпрос за икономически интереси, геополитиката не бива да се намесва на геополитически нива”, обясни пред бТВ Гълъб Донев. Той добави, че се водят преговори тези доставки да са разсрочени и през зимата, за обхванат период и през 2023 г.

Относно танкерите с втечнен газ, Гълъб Донев заяви, че е важна тяхната регазификация. „Успяхме да договорим с Турция един танкер, но това е крайният лимит на договорка, повече не можем да вземем”, коментира още той. Служебният министър-председател обяви, че са били проведени разговори с Турция, Гърция и Италия и са били обмислени всички възможни действия, но договорките са се водили съгласно нуждата от приемлива цена. Служебният премиеробясни, че скоро ще излезе прогнозната цена за газа през октомври.

„Българските граждани и бизнесът могат да познаят по цените, които ще имаме за доставките на газ през октомври доколко правителството върши своята работа, търси надеждни и сигурни източници на доставка”, обясни Донев. По думите му по време на разговорите с „Газпром” не се обсъждат клаузи за арбитражно дело.„Не става въпрос за това да се самоосъждаме. Арбитражното дело е въпрос на бъдеше, водим разговорите без тази клауза”, коментира служебният премиер.

Той отрече да се съветват с Радев по темата с „Газпром”.

Относно идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република Гълъб Донев я определи като несериозна, хвърлена в обществото и я отдаде на предстоящата кампания за изборите.

Той заяви готовост да остане и по-дълго на поста, ако работата му бъде оценена и има нужда от него. „Готов съм да поема отговорност”, заяви той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Гълъб Донев, газ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети