Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев при отчета на служебния кабинет: Заварихме държава на пауза

Политика

Гълъб Донев при отчета на служебния кабинет: Заварихме държава на пауза

Гълъб Донев при отчета на служебния кабинет: Заварихме държава на пауза - Tribune.bg
Снимка:

В началото на отчета на служебния кабинет премиерът Гълъб Донев подчерта, че нито едно правителство след края на 2009-та не е представяло отчет за действията си в края на мандата си.

„Ще направя уточнението, че сме тук не за да отчитаме дейност, нито да се похвалим, тук сме за да представим резултатите от нашата работа, която промени живота на българите към по-добро. Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа”, добави Донев.

„Заварихме държава на пауза, в която връзките на взаимодействие между институциите бяха прекъснати. Това служебно правителство е най-дълго управлявалото временно правителство, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие", посочи премиерът. Според него то е правителство на действието в екип.

Напредъкът в комуникацията е невидим, но не бива да се подценява. Според мнозина отговорност на служебния кабинет се изчерпва с организирането на предсрочните избори. Основното е това, но в политическото пространство е надвиснало предчувствието за скорошното избори. Сега е моментът да припомним, че нашият кабинет се справи отлично с вота на 2 октомври 2022. Това е оценката на граждани и на международните наблюдатели, активността беше ниска, но това не зависи от служебния кабинет”, подчерта Донев. 

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който отговаряше за сигурността на вота през октомври, подчерта, че МВР е обезпечил криминалния контингент по време на парламентарните избори, така че да се намали до минимум контролирания вот и да се осигурят честни резултати на изборите. Той отбеляза, че е била създадена работна група по киберсигурност, което е позволило да се обезпечи и този процес.

„Именно, че действаме като отбор създаде добра работна координационна среда”, каза министърът на електронното управление. „В рамките на подготовката на изборите за първи път открито преминахме през всички процеси за удостоверяване на машините за гласуване”, увери Георги Тодоров.

Той отбеляза, че в рамките на подготовката и провеждането на изборите за първи път открито е била обсъждана методиката за удостоверяване на съответното доставено техническо устройство за машинно гласуване. „Открито преминахме през всички процеси на удостоверяване на машините за гласуване", добави той. 

По думите му за първи път служебното правителство е показало в реално време целия процес по генериране на хешкода. „За първи път предоставихме достъпа до изходния код на софтуера на машините за гласуване в защитена среда на всички заинтересовани страни както от неправителствения сектор, така и на представители на регистрираните политически партии", каза той.

„Осигурихме законосъобразна и прозрачна компютърна обработка на резултатите от изборите на 2 октомври, като „Информационно обслужване" предостави окончателните резултати ден по-рано от определения от ЦИК краен срок“, посочи Тодоров.

„Успешното организиране и провеждане на изборите в чужбина бе приоритетна задача на МВнР. Работихме в тясна координация с МВР, ЦИК и всички ангажирани институции. Бяха разкрити 755 избирателни секции, където гласуваха 178 хил. наши сънародници. Над 4200 членове на СИК бяха назначени по места, тонове документи и материали бяха изпратени, проведохме инструктажи на членовете на СИК, които често пъти нямат подготовката на колегите си в България, каза от своя страна министърът на външните работи Николай Милков.

БГНЕСБГНЕС

Ситуацията на пункта ГКПП Капитан Андреево с километричните опашки и конфликта между частното дружество, което осъществява лабораторни анализи и БАБХ беше друг акцент в отчета.

„От 5 август бяха поставени сили на жандармерията, които бяха там до  22 ноември. Освен че установиха пълен контрол на пункта, имаше десетки жалби за извършени престъпления и нарушения, всичко бе преустановено и държавата пое истински контрол на пункта. При опазването на реда там участваха 2147 служители на жандармерията. Може да си представите какъв ресурс вложи държавата. Отне ни две седмици да регулираме трафика. Овладяхме тази криза и не позволихме да се повтори”, подчерта Демерджиев.

„Кабинетът започна с безсънни нощи и 30 км ТИР-ове. Без да говорим си вършим работата. Благодаря, че никой не ме остави сам. Пуснахме буферни паркинги, пуснахме още 1 лаборатория, вчера пуснахме обществената поръка за лаборатория на границата и известия за „златния гьол”. Този проблем на този етап е решен”, увери Явор Гечев, който е служебен министър на земеделието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети