Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Галъп“: 60,8% от българите настояват Скопие да изпълнява Договора ни за добросъседство от 2017 г.

Политика

„Галъп“: 60,8% от българите настояват Скопие да изпълнява Договора ни за добросъседство от 2017 г.

Галъп: 60,8% от българите настояват Скопие да изпълнява Договора ни за добросъседство от 2017 г. - Tribune.bg
Снимка:

Доверието в президент и правителство е високо, но иначе почти 90% се страхуват от ръста на цените

60,8% от българите са на мнение, че страната ни трябва да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС, но само при условие, че най-близката ни съседка бързо изпълнява договора, който има с България. Това показват данните от проучване на независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Извършено е „лице в лице“ сред 805 души между 6 и 14 януари.

15,3% от пълнолетните българи са на мнението, че страната ни при никакви условия не трябва да подкрепя Република Северна Македония да стане член на ЕС, а 7,6% избират опцията България да подкрепи Македония за член на Съюза без никакви условия. Останалите 16,3% не могат да дадат отговор.

Данните показват високи нива на принципна подкрепа в обществото ни за приемането на Северна Македония в ЕС, но при категорично условие за сговорчивост от страна на съседката ни преди това. Позицията по този въпрос е видимо втвърдена в сравнение с края на 2020 г. Тогава 6,1% от българите смятаха, че страната ни не трябва да подкрепя Северна Македония за членство в ЕС при никакви условия.

Иначе Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас. Доверието в правителството се повишава до 44,9% и е по-високо от недоверието. Това показва акумулиране на надежда за край на политическата криза, посочват социолозите.

Високи обаче са икономическите страхове – 86,4% очакват ръст на цените, след като години наред този показател се движеше под 70%, а за последно беше доближил 90% в края на първия мандат „Борисов“ през 2012-2013 г.

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от последната вълна на изследване „лице в лице“ между 6 и 14 януари с добавка от предходната вълна – през декември 2021 г., както и с ретроспекция от предходното близо десетилетие на изследвания. В последната вълна на изследване са участвали 805 пълнолетни българи лице в лице.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

attropo Пак питам - някой от коментиращите случайно да е бил *ЕнтирвюирЪн* от калъп антърнешънъл?Как пък един/1/ път не случиха на мен или член на семейството ми,както и на някой от моите приятели и познати!
25.01.2022 14:59 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети