Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Галъп“: ГЕРБ първа сила с над 6%, ПП изпреварва БСП

Политика

„Галъп“: ГЕРБ първа сила с над 6%, ПП изпреварва БСП

Галъп: ГЕРБ първа сила с над 6%, ПП изпреварва БСП - Tribune.bg
Снимка:

7 политически партии влизат в парламента, ако изборите за Народно събрание бяха днес. Това сочат резултатите от моментна снимка на електоралните нагласи, проведена от агенция „Галъп“.

Данните на агенцията показват, че първото място взимат ГЕРБ-СДС, а разликата с вторите е над 6 на сто.

„За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“.“, анализират от „Галъп“.

„Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.“, казват социолозите.

„Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за "Демократична България". Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.“, допълват от „Галъп“.

ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%

„Продължаваме промяната“ – 15,2%

БСП – 13,4%

ИТН – 12,3%

ДБ – 12,1%

ДПС – 11,4%

ИБГНИ – 4,1%

„Възраждане“ – 3,3%

ВМРО – 2,2%

Други – 4,6% 

"Галъп Интернешънъл"

„50,6% от анкетираните казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.“, допълват от социологическата агенция.

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети