Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Галъп“: Борисов остава с одобрение сред над половината от българите

Политика

„Галъп“: Борисов остава с одобрение сред над половината от българите

Галъп: Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - Tribune.bg
Снимка:

Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни

Премиерът Бойко Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - 55% - в настоящата ситуация с коронавуриса. Ситуационното одобрение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация. Това сочат част от данните от шестия експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, посветен на кризата с коронавируса.

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството – след първоначалния отскок. 

Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката.

Обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56%. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции. Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“ и сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност: 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят.

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина.

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят. Очевидно, обявата за предстоящо отпадане на ограниченията идва точно навреме.

Тревогата за доходите остава висока, на като че ли вече не расте толкова интензивно като в началото. Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронавируса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял – 46%.

За намалено работно време сега съобщават 17%. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%. Предстои да загубя работа, сега казват 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди това – 12%.

Тревожен е обаче ръстът на безработните - от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега.

Като цяло, мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като засега незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% - за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят. Запознатостта едва ли е особено висока, но се вижда, че поне засега властта не успява да убеди обществото в ефективността на своите икономически действия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати