Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Галъп: Гласоподавателите не одобряват прибързването при обявения от Трифонов проект за правителство

Политика

Галъп: Гласоподавателите не одобряват прибързването при обявения от Трифонов проект за правителство

Галъп: Гласоподавателите не одобряват прибързването при обявения от Трифонов проект за правителство - Tribune.bg
Снимка:

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, сочи проучване

Гласоподавателите не одобряват прибързването при обявения от Трифонов проект за правителство, а и самия му състав, сочи проучване на Галъп. В него почти всеки втори гласоподавател определя отминалите на 11 юли избори като по-честни от преди.

48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% - същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило, според общественото мнение и мнозинството - 2/3 от анкетираните, го подкрепя.

„Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, като се регистрира значително колебание дали това ще се случи“, установи проучването. Преобладават желанията за правителство на партиите на промяната, независимо как точно ще бъде реализирано.

„Има предразположение и към някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет“, посочват от Галъп.

Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни.

„Българите все повече очакват правителство, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% - че ще успее. Останалите се колебаят“, показват данните от изследването.

Закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т.нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, 32,1% не биха одобрили, а останалите се колебаят.

„Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна“, изтъкват от Галъп. 68,7% не одобряват обявяването на проектокабинет от Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% одобряват.

„Николай Василев не е одобряван от 56,9% от анкетираните, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят“, регистрира нагласите проучването. Според Галъп изтеглянето на Василев се смята за благоприятна за Трифонов стъпка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати