Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Галъп“ отчита 4% разлика на ГЕРБ пред БСП и цели 7 партии в следващото НС

Политика

„Галъп“ отчита 4% разлика на ГЕРБ пред БСП и цели 7 партии в следващото НС

Галъп отчита 4% разлика на ГЕРБ пред БСП и цели 7 партии в следващото НС - Tribune.bg
Снимка:

Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%. Парламентът има доверие от 14% и недоверие 73%.

Двете институции са успели донякъде да преодолеят щетата по образа си от лятото и есента. Това „наваксване“ обаче не е голямо и на фона на нивата на доверие в кабинета и Народното събрание в последното десетилетие, сега сме свидетели на едни от най-ниските. Последните месеци показаха нива на популярност на двете институции, които за последно бяха засичани в края на мандата „Орешарски“, показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“.

В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс. Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40-50%. На фона на много други институции у нас, това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които биха попаднали в парламента, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Има и още няколко, които ще се надяват да доближат или дори преминат бариерата (особено ако тя е ниска заради очакваната по-ниска активност) или пък да се борят за субсидия.

С 25,8% от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. „Има такъв народ“ е с 13,1%, а ДПС е близо – с 12,4%. „Демократична България“ е със 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да са в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ. Обобщеният резултат на изричните споменавания на двете партии е 2,7% потенциален вот, но тепърва трябва да се види дали обединението на двете партии ще даде и бонус, или напротив. Теренът на изследването нямаше как да улови това, казват от „Галъп“.

С над процент в борбата влиза „Възраждане“, близо около един процент се движат и формации като АБВ, „Атака“ и „Републиканци за България“. При всички подобни партии и коалиции решаваща ще е кампанията и не са изключени изненади. Има и редица други формации в десетите от процента.

Разбира се, данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Най-трудно за прогнозиране ще бъде участието, уточняват от „Галъп“.

Данните в средата на февруари позволяват да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%. Това е по-малко от активността в миналите избори, но отново следва да се напомни традиционната неяснота около избирателните списъци.

Данните са от представителните за пълнолетното население на страната проучвания от независимата изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, провеждани „лице в лице“ всеки месец. Последното е сред 1011 пълнолетни българи между 4 и 12 февруари.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

Бай Гроздан Щом „Калъп интернешънъл“ на Алхцхаймер Райчев и Кънчо Стойчев отчита 4% преднина за ГЕРБ, преспокойно смятайте, че са поне 14% преднина пред Бье-Си-Пье-то! Впрочем, те и двамата са заети с изчистването на голф-игрището си от овчите барабонки, с които е засипано, щото друг, освен овцете не се разхождал там от две години!
19.02.2021 11:38 / Отговор
Karabas Barabas Данните за процентите на партиите, които биха могли да получат на парламентарните избори са повече или по-малко приемливи, но факта, че „Има такъв народ“ на учиндолското недоразумение е с 13,1%, е просто чудовищен по своята нелепост и безумие! Партията, известна с дебилските си скечове и клозетен хумор и която няма никакви, ама никакви идеи, програми, обещания, да не говорим за неща като стратегии как ще управлява, има цели 13,1% привърженици сред избирателите, е срам, повтарям НЕОПИСУЕМ СРАМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! И ако влязат в управленска коалиция кои ще им бъдат министрите? Тошко? Иво Сиромахов? Или Ванката? Я стига! Но нищо, така поне ще се преброят истинските идиоти у нас!
19.02.2021 12:06
1111 И аз не мога да повярвам от какви хора идват тези 13 %. Нямам познати които ще гласуват за тях. Че 15 -16 годишни деца харесващи чалгата биха гласували за ИТН-да.Ама те не могат да гласуват.До последно няма да повярвам точно за процентите на Слави Трифонов.Ама пък и всички соц.агенции им дават тези проценти. Дори партията на Бареков беше по приемлива от ИТН
19.02.2021 12:56
Татулова Добрата новина този път е, че желаещите да имитират Бареков са няколко, но Цветанов, с милионите на Вълнев, се откроява като нов ТИР на междуселски път! Всичко, извън ГЕРБ, ще се бие да надделее над Борисов! Имам обаче подозрението, че партии, които претендират за сигурно влизане в парламента, на практика се бият за държавна субсидия! В този смисъл първа грижа на новите депутати би трябвало да бъде намаляването на субсидията от 8 лева на левче! Ако го направят, рейтингът на парламента няма да падне под 50%!
19.02.2021 19:21
Толкова по-зле за обществото ако това е вярно. Значи е напълно облъчено и объркано и може да бъде подведено да направи още много вредни за него избори. Последната година беше най-силната от всички управления на ГЕРБ и тест за способностите им да управляват криза. Работиха при много тежки, извънредни условия, световна пандемия, вътрешни саботажи от криминални и политически лица, служещи на чужди интереси и не изпуснаха нещата от контрол. Намериха правилните хора, добри професионалисти, дори да правеха грешки ги коригираха и се вслушваха в исканията на всеки. Редно беше това да се оцени и да имат абсолютно мнозинство в следващия парламент. Ако така се отблагодаряваме на тези, които правят нещо добро за нас ще получим безскрупулни популисти и крадци за да ни отрезвят. Не ми се чакат още 20 години българите да поумнеят.
19.02.2021 12:17 / Отговор
Mihaela ГЛУПОСТИ,БЕЗПОЧВЕНИ ГЛУПОСТИ НА ГАЛЪП.
ИМАТ ПРЕДНИНА "МУТРИ ВЪН" И ТРИФОНОВ"?
ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ.САМО НАСАЖДА МНЕНИЕ.
ХОРАТА ЗАБРАВИХА ЛИ СЕСТРА ГАЛЕВА И ВАНКО 1
19.02.2021 15:20 / Отговор
червен Кольо Колегите от Галъп са я свършили през пръсти, като кучето на нивата! Гледат на задачите отгоре-отгоре! Казано им е: първа сила БСП и точка! Какво ми шикалкавят - 4%, пък и в полза на ГЕРБ!? Другарката Курна да земе да си поиска капарото и да ги натири! Или - глоба! докато не се поправят! Да дадат едно 10, 12% повече от ГЕРБ за нас, червените! На Славчо (дето специална чалга е написал за победата!) поне 15%, какво има да се лигавим с 13,1% и т.н. И ако не се получи, (май натам ше отидат нещата), поне малко да сгреем бабините червени душици ...
19.02.2021 19:55

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети