Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ганев: С непрекъснатия конфликт Радев трупа политически капитал, но дали ще има ситуация да го използва

Политика

Ганев: С непрекъснатия конфликт Радев трупа политически капитал, но дали ще има ситуация да го използва

Ганев: С непрекъснатия конфликт Радев трупа политически капитал, но дали ще има ситуация да го използва - Tribune.bg
Снимка:

„Все по-малко българи декларират, че ще упражнят правото си на глас при нови парламентарни избори. Това е оценката на българите за изминалите няколко месеца“. Това коментира пред „24 часа“ социологът Димитър Ганев, който коментира последното изследване на агенция „Тренд“.

Тренд: Все повече избиратели искат предсрочни избори, ако бяха днес, ГЕРБ печели със 7%

Той анализира, че електоралната картина в момента се формира само от твърдите ядра - същите, които видяхме и на изборите през април.

„Разбира се, след „сглобката” на ПП-ДБ бе нанесена щета от 4-5%. Но вече са останали най-твърдите електорати и при ГЕРБ, и при „Продължаваме промяната”- „Демократична България” и при ДПС, и при „Възраждане”. Трябва да стане някакво много голямо събитие, за да видим разместване. Хората се оттеглят все повече от участие в изборите. Това е знак за огромното недоверие, което се трупа към целия политически елит, към всички партии. Това го виждахме като тенденция последните години - как пада активността, а на последните два избора тя бе рекордно ниска. Ако сега има нови парламентарни избори, активността ще бъде даже още по-ниска“, показва проучването.

Според Ганев, хората просто не виждат алтернатива, която да може да трупа подкрепа от нарастващото недоверие към водещите в момента партии.

„Ако не харесваш ПП-ДБ, не отиваш към ГЕРБ и обратно. „Възраждане” от своя страна не е алтернатива или поне с не повече от 15-16%. БСП си стои на едни и същи нива на подкрепа. Няма субект, който да печели от засилващото се недоверие към останалите формации. Средната избирателна активност през последните години е около 3,5 милиона. Т.е. имаме близо 1 милион избиратели, които пасуват, не харесват никого. Огромна маса от избиратели не припознават някоя формация като алтернатива на „сглобката”. Те потенциално биха проявили интерес към нова формация, но такава не се вижда на сцената“, каза той.

„С непрекъснатия си конфликт с правителството Румен Радев се опитва да се позиционира точно като такъв тип алтернатива на „сглобката”. Той трупа политически капитал. Зависи дали и кога ще има ситуация да го използва. Не мисля обаче, че на този етап може да говорим за партия на Радев. Това, което се случва около инициативния комитет за 3 март, не смятам, че води към партия на Радев, защото според мен президентът добре си дава сметка, че ако има някакъв шанс да направи сериозен политически пробив, би се получило само ако той е начело, а не чрез легитимиране на други хора“, смята анализаторът.

Димитър Ганев прогнозира, че на местните избори активността вероятно ще е по-висока от тази, която бе на парламентарните, защото там има други мотиви да гласуваш - например харесваш кмета или обратно - искаш да го накажеш.

„Местните избори ще са битка между двете основни формации, които съставляват коалицията ГЕРБ и ПП-ДБ. Това ще обостри силно отношенията между партньорите в кабинета и ще повиши градуса на напрежението. Но да не го хиперболизираме - това няма да доведе до разпадане на конфигурацията. Не толкова кампанията, а резултатите от изборите могат да са основа за разговор между партньорите какво ще се прави оттам нататък. Балансът между резултатите на двете формации може да доведе до нова правителствена конфигурация още преди ротацията - при резултати, които посочат, че някой е наказан, а друг фаворизиран от избирателите. Това ще даде самочувствие на едни и ще натисне надолу други“, смята той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети