Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Гардиън“ за Борисов: Върви по свой път, печели ползи от Европа чрез чар и ласкателство

Политика

„Гардиън“ за Борисов: Върви по свой път, печели ползи от Европа чрез чар и ласкателство

Снимка:

„Бивш пожарникар и бодигард, има земния чар на човек от народа“, констатира британското издание

Във време, когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебност към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов върви по различен път, като се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, пише британският вестник „Гардиън“.

„Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС“, каза той по време на интервю за „Гардиън“ в София.

Изданието отбелязва, че премиерът е внимавал да не критикува никого от европейските си колеги.

„Дори Тереза Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на суматоха около Брекзит, получи положителна оценка: „Видях с Тереза начина, по който тя наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на всички други 27 членове. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори и се бори усилено. Тя полага всички усилия.“

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Унгария Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува както идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент, така и модела на Орбан за Европа на силни суверенни нации.

„Имаме българска визия. Има някои аспекти на нашата визия, които съвпадат с визията на Maкрон или Орбан и други, които не са такива“, казва той.

„Отговорите на Борисов отразяват ловката политика да не се засяга никого от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и предпочита да подчертае ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването ѝ към блока през 2007 г.“, коментира „Гардиън“.

Това внимателно обаяние и желание за двусмисленост означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да се пренебрегват въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона в страната.

„Той не е човек, който блокира нищо“, казал източник пред „Гардиън“. „Той ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва директно: „И затова трябва да ни дадете повече пари.“

„Борисов, бивш пожарникар и бодигард, има земния чар на човек от народа, който му е помогнал да остане на премиерския пост през по-голямата част от миналото десетилетие“, констатира британското издание и допълва, че премиерът има черен колан по карате.

Борисов е цитиран да казва в интервюто: „Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато се появиха въпроси дали правителството върши правилните неща, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че какво да правя?“, с което описва периода около оставката си през 2013 г.

Той се разгневи на въпроси за корупцията и отхвърля „идиотското твърдение“, че не е отворен за въпроси от критични местни медии, пише „Гардиън“. „Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са повдигнали пред мен“.

Независими местни журналисти твърдят, че медийният пазар е доминиран от олигарси, които са поне в приятелска коалиция с правителството, докато Репортери без граници класираха България на 111-о място в своя индекс за свобода на печата миналата година, най-ниската позиция от всички държави-членки на ЕС, пише „Гардиън“.

Проблемите с корупцията са излезли в публичното пространство в седмиците след интервюто, направено от „Гардиън“, и вестникът припомня, че началото е било „когато заместник-председателят на партията на Борисов подаде оставка заради обвинения, че е купил луксозен апартамент на много ниска цена“.

В публикацията се отбелязва, че въпреки това от Брюксел са благосклонни към Борисов за това, че „не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията ѝ са обтегнати с Полша, Унгария и Румъния.

„България се възползва от влошаването на ситуацията в Румъния“, цитира „Гардиън“ висш дипломат, който твърди, че страната е „положила много усилия“, за да се доближи до нормите на ЕС.

„Гардиън“ обръща внимание и на политиката на българския премиер по отношение на Москва, която определя като „внимателна линия между западните си партньори и Русия, като много политически сили в страната подкрепят по-тесни връзки с Москва, като се позовават на дълга история на топлите отношения.“ Вестникът припомня реакцията на София по отношение на скандала „Новичок“.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отново отговаря двусмислено:

„Въпросите ви винаги са контрастни“, оплака се той. „Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и политическа партия са на 100% в съответствие с евроатлантически организации”.  


Коментари (8)

Брюксел ски гъзолизец Мафиотът ближе задниците на началниците от Брюксел
Толкова лошо управление България не е имала. Чудовищно прост.
15.05.2019 13:02 / Отговор
К. К. За Вас управлението е лошо, а Борисов "чудовищно прост"... Дали защото ви пречи да додрапате до властта и да крадете?
За мен пък Борисов е свръхинтелигентен политик, а по-добре България не е управлявана последните 80 г... Имам и доказателство - фактът, че ви размазва на всякакви избори стига ли ви? На 26.05. ще добави още едно размазване... ;)
15.05.2019 13:50
Джо Ха ха ха, Тиквата, бай Хой, Пунта Марата бил "свръхинтелигентен политик"! Това сигурно е "метаморфорично" казано, нали? Ех, калинки, прости и некадърни сте като вожда си! :)))
15.05.2019 16:53
Асен Бойко, човек от народът, човек за народът, Респект
15.05.2019 14:56 / Отговор
Джо Хасане, учи български! Боко така и не го научи и все се излага! :)
15.05.2019 16:54
Гневна Това "чудовищно прости" го употреби Тео Ушев , говорейки за президентската двойка , така че , не го закачайте за Борисов.Този човек , със всичките си кусури, наистина работи за страната ни , само червени чугуни говорят обратното , защото огладняха страшно.
15.05.2019 20:31 / Отговор
Нина Станимирова Ботисов е роден политик. Той има талант на политик. Прави ми впечатлениие колко бързо се разви. Няма да говоря за огромната му харизма. Тя е факт.
16.05.2019 11:35 / Отговор
Лина "..... - като се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, пише британският вестник „Гардиън“.
„Видях с Тереза начина, по който тя наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на всички други 27 членове. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори и се бори усилено. Тя полага всички усилия.“ На това ли му казва Гардиен Ласкателство. Да признае човек трудностите и да адмирира усилията на другия да постигне успехи.
За мен като човек и личност да подкрепя усилията и да ги адмирирам у другия е важна част от добруването ми с хората.
Българите са свикнали да плюят, но не и да признаят това, което е постигнал другият.
18.05.2019 18:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още