Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гърция подкрепя България за Шенген

Политика

Гърция подкрепя България за Шенген

Снимка:

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас

„С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори  между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни.

„Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд. кубически метра газ“, посочи още министър-председателят. В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

На срещата беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка.

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият министър Николаос Дендиас бяха единодушни, че между България и Гърция съществуват отлични двустранни отношения, които ще продължат да бъдат насърчавани във всички сфери от взаимен интерес. По време на срещата беше посочено, че икономическото сътрудничество остава приоритет в двустранното партньорство и двете страни подкрепят всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на търговско-икономическите връзки.

Атина подкрепя влизането на България в Шенген, заяви гръцкият външен министър след среща с българския си колега вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и подкрепя политиката на разширяване на ЕС и насърчава европейската перспектива за Западните Балкани при положение, че те отговарят на условията. Също така отделяме голямо внимание на спазване на Преспанското споразумение”, каза Дендиас.  


Коментари (2)

Гърция Те ни.подкрепят,.обаче ние во главе с мафиота не искаме да влизаме.
11.09.2019 16:13 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ПАК СИ ИЗБЕРЕТЕ ПОЖАРНИКАРА "БУДА' ☭ :
16 септември 2010 г. Борисов: "Влизаме в Шенген и без Румъния"
02 февруари 2011 година, Борисов: "Има една сграда да доизмажем и влизаме в Шенген"
08 септември 2011 г.: "Поетапно ще влизаме в Шенген"
04 декември 2014 г. "Влизаме в Шенген първо по вода и въздух, после по суша"
24 юли 2015 година, Борисов: "Влизаме в Шенген през октомври"
17 септември 2016 г. Борисов: "Нямаме зор да влизаме в Шенген"
17 декември 2017, Цветанов: "През 2018 влизаме в Шенген"
26 април 2018 година, Борисов: "До една година влизаме в чакалнята на Еврозоната"
21 февруари 2019, Борисов: "През юли влизаме в чакалнята на еврозоната".
03 септември 2019, Борисов: "Дори да съм опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген"
11.09.2019 16:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още